Mrežom preduzetništva lakše do saradnje sa ino partnerima

13.07.2017. 10:44 / Izvor: SRNA
Mrežom preduzetništva lakše do saradnje sa ino partnerima

Šešlija kaže da zainteresovani subjekti koji žele da se uključe u Evropsku mrežu mogu da stupe u kontak sa nekom od institucija.

U Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje jučer je kompanijama i institucijama sa područja istočne Hercegovine prezentovana Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske pomoću koje će lakše i brže moći da se uspostavi poslovna sardnja sa privrednim subjektima iz inostranstva.

Evropska mreža preduzetništva Srpske je konzorcijum koji čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Srpske, univerziteti u Istočnom Sarajevu i Banjaluci i Inovacioni centar Banjaluka.

Stručni saradnik u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Dejan Šešlija pojasnio je da Evropska mreža preduzetništva Srpske nudi brojne pogodnosti i mogućnosti kompanijama i drugim institucijama koje žele da internacionalizuju svoje poslovanje.

"Jedna od osnovnih prednosti je mogućnost ostvarivanja poslovne saradnje i susreta privrednih subjekata iz Republike Srpske sa privrednim subjektima iz inostranstva, gdje Evropska mreža preduzetništva nudi mogućnost preduzećima da se besplatno, izradom poslovnog profila, promovišu na portalu Evropske mreže preduzetništva", istakao je Šešlija.

On je dodao da mreža nudi mogućnost organizacije privrednih misija kompanija iz Srpske u inostranstvo, daje savjetodavnu podršku za patentiranje, licenciranje, pravila, tendere Evropske unije, da bi olakšali pristup ovdašnjih kompanija na Evropsko tržište i šire, kao i set usluga za istraživanje i inovacije.

Šešlija kaže da zainteresovani subjekti koji žele da se uključe u Evropsku mrežu mogu da stupe u kontak sa nekom od institucija, članica Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, gdje će dobiti potrebne informacije, kao i pomoć pri popunjavanju poslovnih profila i učestvovanju na poslovnim susretima.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Trebinje Dražen Bošković istakao je da je ovo nastavak uspješne saradnje lokalne i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, ističući da je današnjom prezentacijom Evropske mreže preduzetništva svim učesnicima predstavljen način pristupa i pogodnosti.

"To je najveća Evropska mreža za poslovnu podršku, a ciljevi su jačanje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća, obezbjeđivanja lakšeg pristupa konkretnim informacijama i pristupa tržištu, kao i uspostavljanje kvalitetnije poslovne saradnje sa preduzećima iz evropskih i drugih zemalja", naveo je Bošković, napominjući da je riječ o sedamdesetak zemalja koje koriste kapacitete Evropske mreže preduzetništva.

Direktor firme "Herzeg-med" Zoran Jakšić rekao je da je tek danas upoznat o Evropskoj mreži preduzetništva, koja pruža olakšice pri komunikaciji i spajanju biznisa iz Republike Srpske i drugih zemalja.

"Cilj firme koju predstavljam i jesu zemlje iz okruženja i zbog toga je ovo što sam danas čuo veoma korisno. Smatram da je ovo odskočna daska za sve ostale aktivnosti koje će mreža da radi", kaže Jakšić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije