Na Trebeviću u 2017. izgradnja policijske stanice i biciklističke staze

16.12.2016. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Na Trebeviću u 2017. izgradnja policijske stanice i biciklističke staze

Šarović je rekao novinarima da će Trebević za dvije-tri godine postati jedno od najatraktivnijih mjesta u Republici Srpskoj.

Promocija privrednih i turističkih potencijala Trebevića i Općine Istočni Stari Grad upriličena je danas na Trebeviću.

Na prezentaciji pod nazivom "Korak po korak za bolji svijet" je predstavljeno ono što je Općina Istočni Stari Grad uradila u proteklih pet godina a odnosi se na razvoj Trebevića.

"Korak po korak napravili smo dobrosusjedske odnose s Općinom Stari Grad Sarajevo, pokazali smo da znamo što želimo i hoćemo da napravimo na Trebeviću i pokazali smo da želimo da Trebeviću vratimo stari sjaj", kazao je načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

Zahvalio  je svim investitorima koji su do sada uložili novac za Trebević, jer su, kako je kazao, prepoznali šta znači Trebević za gradove Istočno Sarajevo i Sarajevo.

Gašanović je pozvao nove zainteresirane investitore da dođu na Trebević i investiraju u razvojne projekte na ovoj planini.

"Pozivam investitore da razvijamo Trebević, da Trebević bude turističko mjesto koje će u budućnosti da bude najbolje za naše stanovnike, da privuče turiste iz drugih mjesta, i da pruži kompletan sadržaj što se tiče sportsko-rekreacionih, zabavnih parkova, staza za šetanje i gastronomije i svega onog što treba postojati na jednoj planini", kazao je Gašanović.

Dodao je da je Općina Istočni Stari Grad krenula u izradu elaborata zaštićeno područje šume Trebević, za koju je saglasnost dala Vlada Republike Srpske, te  da će  biti organizirana komisija koja će da uradi elaborat.

"U 2017. godini pokrenućemo projekat izgradnje policijske stanice da bismo pojačali bezbjednost turista na Trebeviću, a također i izgradnju biciklističke staze. A privatni investitori bi trebali da pokrenu izgradnju određenih turističkih sadržaja, tj. određenih ugostiteljskih objekata", kazao je Gašanović prezentirajući planove za narednu godinu.

Gašanović je naglasio da je tendencija da se na Trebeviću grade rekreativno-turistički centri, da bude dobra gastro-turistička ponuda i sve što ide uz to.

Prema njegovim riječima, u objektima na Trebeviću trenutno je zaposleno oko 200 radnika.

"To dokazuje da uvijek može bolje i da će u budućnosti biti mnogo bolje", naglasio je on.

Izrazio je nadu da će Trebevićka žičara, koja treba da bude završena u 2017. godini, doprinijeti ukupnom ljepšem ambijentu Trebevića.

Trebević među najperspektivnijim destinacijama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Trebević posebno mjesto i jedno od najperspektivnijih na ovom području, jer ima takav kapacitet zbog blizine gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te da je doživio pravi proscvat.

Šarović je rekao novinarima da će Trebević za dvije-tri godine postati jedno od najatraktivnijih mjesta u Republici Srpskoj.

"Mislim da je ovo pravo vrijeme za investitore, jer opštine Istočni Stari Grad i Stari Grad Sarajevo imaju kvalitetne projekte, a rekonstrukcija žičare će to da unaprijedi", istakao je on i dodao da je važno da postoje zajednička vizija, kvalitetni projekti i planovi.

Prema njegovim riječima, sada je potrebno unaprijediti putnu infrastrukturu i Trebević će biti mjesto gdje će svi rado da dolaze.

Šarović je naglasio da će i svi olimpijski objekti da dožive neku vrstu rekonstrukcije, pogotovo zbog Olimpijade mladih /EJOF/ koja bi trebalo da bude održana 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

"Da li će biti rekonstruisana bob staza na Trebeviću kroz finansijski plan EJOF-a ili neki drugi način ne znam, ali će svakako biti jedan od važnih sadržaja čitavog ovog kompleksa koji se prostire u dva entiteta, dva grada i dvije opšptine", naglasio je on.

Šarović je uvjeren da će svi da crpe velike benefite od Trebevića kao cjeline koja će moći da priušti mnogo novih radnih mjesta i puni budžete svih ovih zajednica.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack istakla je da je veoma zadovoljna što je posjetila Trebević koji se našao u fokusu ekonomskog i poslovnog interesovanja.

"Ambasada SAD smatra da se u turizmu nalazi veliki potencijal za razvoj i da u projektima koji se vežu za planine i održavanje parkova postoje veliki potencijal za razvoj", rekla je ona.

Kormakova je pohvalila što su prezentaciji prisustvovali i načelnici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao i njihove napore i rad na zajedničkim projektima i što se fokusiraju na to da zadovolje potrebe svih građana.

Prezentaciji privrednih i turističkih potencijala Trebevića prisustvovale su visoke zvanice sa svih nova vlasti, predstavnici diplomatskog kora, Grada Istočno Sarajevo, Grada Sarajeva i načelnici iz okruženja.

Prezentaciji na Trebeviću, između ostalih, prisustvovali su ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, direktor USAID-a u BiH Peter Duffy, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

FENA/SRNA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije