Nastavljeni radovi u okviru KFW projekta

05.09.2015. 09:55 / Izvor: Akta.ba
Nastavljeni radovi u okviru KFW projekta

Ovim projektom, kojeg nazivaju najvažnijim infrastrukturnim projektom za grad Bihać, bit će osigurano okolišno prihvatljivo i higijensko prikupljanje i tretman otpadnih voda.

Na lokalitetu Velhova u Bihaću danas su nastavljeni radovi u okviru druge komponente KFW projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Konkretno, otpočeli su radovi na izgradnji glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na kojem je angažirano oko 100 radnika i devet podizvođača radova. Ukupno 10,8 miliona eura bit će utrošeno u ovaj dio projekta.

Kapacitet ovog postorojenja bit će 55.000 domaćinstava na koje će, u prvoj fazi, biti priključeno njih 38.000. Dinamika radova nije narušena, tvrde u gradskoj upravi. Očekuje se će ovaj dio radova, čija je vrijednost oko 10 miliona eura, biti završen do septembra 2016. godine.

Gradska uprava će do kraja ove godine sačiniti analizu izvršenih radova u prvoj fazi koja je podrazumijevala izgradnju oko 25 kilometara fekalne i oborinske kanalizacione mreže i asfaltiranje MZ Bakšaiš i Hatinac, te početak radova u MZ Ružica. Nakon toga će biti objavljen javni poziv za tri LOT-a, pa će i ovaj put domaći privrednici imati priliku da učestvuju radovima na KFW projektu.

Do sada je gradska uprava Bihaća za projekt KFW-a, iz donatorskih i vlastitih sredstava, izdvojila nešto više od šest miliona KM. Ovim projektom, kojeg nazivaju najvažnijim infrastrukturnim projektom za grad Bihać, bit će osigurano okolišno prihvatljivo i higijensko prikupljanje i tretman otpadnih voda što će doprinijeti unapređenju životnih uvjeta stanovništva Bihaća i zaštiti prirodnih resursa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije