Neizvjesna sjednica izvršnog odbora o drugoj tranši kredita MMF-a

20.01.2017. 09:51 / Izvor: SRNA
Neizvjesna sjednica izvršnog odbora o drugoj tranši kredita MMF-a

Tegeltija je pojasnio da je od trenutka ispunjenja prethodnih mjera, koje su definisane dodatnim Pismom namjere, neophodno najmanje tri sedmice da se zakaže sjednica Izvršnog odbora MMF-a.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je neizvjesno kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ na kojoj treba da bude razmatran pregled o povlačenju druge tranše za BiH, jer Federacija BiH /FBiH/ i zajedničke institucije BiH nisu ispunile prethodne uslove.

Tegeltija je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade u Banjaluci rekao da neke mjere iz dodatnog Pisma namjere MMF-u nisu ispunjene ni u Federaciji BiH, ni na nivou zajedničkih institucija BiH, zbog čega neće biti sjednice Izvršnog odbora MMF-a.

Prema njegovim riječima, Srpska je izvršila sve obaveze iz pet prethodnih mjera na posljednjim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, koje se odnose na usvajanje budžeta za 2017. godinu, Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, zakona kojim je definisana obaveza da se ukine poseban doprinos solidarnosti, Zakona o bankama i Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo.

Tegeltija je pojasnio da je od trenutka ispunjenja prethodnih mjera, koje su definisane dodatnim Pismom namjere, neophodno najmanje tri sedmice da se zakaže sjednica Izvršnog odbora MMF-a.

"Zavisno od toga kada će Federacija BiH i institucije na nivou BiH ispuniti prethodne uslove biće zakazana i sjednica Izvršnog odbora MMF-a. Ovi dokumenti se nalaze u parlamentarnoj proceduri u Federaciji, ali Savjet ministara nije usvojio zakon o akcizama i zakon o Agenciji za osiguranje depozita, tako da je neizvjesno kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora MMF-a", dodao je Tegeltija.

On je istakao da bi, što se tiče Republike Srpske, sjednica Izvršnog odbora MMF-a mogla biti održana.

"U toku dana u Ministarstvu finansija biće održan sastanak sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH, na kojem ćemo razgovarati kako dalje u implementaciji sporazuma sa MMF-om", dodao je Tegeltija.

On je pojasnio da se mjere iz Reformske agende poklapaju sa Pismom namjere MMF-u, navodeći da su institucije do 9. januara imale obaveze da ispune prethodne mjere iz dodatnog Pisma namjere da bi ono išlo na sjednicu Izvršnog odbora MMF-a.

"Svaki nivo vlasti je imao određeni broj prethodnih mjera, Republika Srpska i Federacija BiH imale su po pet mjera, zajedničke institucije BiH četiri", dodao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Srpska odlukom Vlade iz jula 2015. godine preuzela svoje obaveze iz oblasti Reformske agende, kao i da je planirano 78 mjera koje treba da se realizuju u četiri godine, a od čega se najveći broj odnosi na poslovnu klimu i konkurentnost.

Tegeltija je dodao da je u 2015. godini planirana realizacija 48 mjera, u 2016. godini 26, u 2017. samo jedna, a u 2018. tri mjere.

Novinarima je danas najavljeno da će Vlada ubuduće uvesti praksu da nakon sjednica bude održana konferencija za novinare, a ne objavljeno saopštenje za javnost, kao što je do sada, uglavnom, bio slučaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije