Novi Grad nastavlja s regulacijom vodotoka Lepeničkog potoka i Miljacke

04.08.2017. 12:49 / Izvor: Akta.ba

Planirano je pročišćavanje korita i čišćenje obala u dužini od otprilike 700 m.

Nakon što su realizirane aktivnosti na regulaciji vodotoka Lepeničkog potoka na dužini od otprilike 1.760 m, od ušća potoka u rijeku Bosnu do dijela naselja Zabrđe, u ovoj godini potpisan je ugovor za nastavak izvođenja radova na trajnoj regulaciji tog vodotoka na potezu dužine 160 m, za što je kroz budžet Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno 150.000 KM.

Osim toga Općina je pribavila i projekt regulacije korita rijeke Miljacke na potezu Halilovići (od mosta na magistralnom putu Stup-Semizovac, ulica Kurta Schorka) do RTV Doma. U okviru toga, pristupit će se prioritenom rješavanju poteza uzvodno od mosta na magistralnom putu.

"Korito je na ovom dijelu jako zapušteno, obloga zatrpana nanosom, kosine oštećene i obrasle šibljem, a i postavljene prizme su u lošem stanju te je Općina pokrenula aktivnosti i na regulaciji korita rijeke Miljacke, u saradnji s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, koje je obezbjedilo finansiranje ovog projekta u iznosu od 250.000 KM", rečeno je iz Službe za investicije i infrastrukturu Općine Novi Grad.

Napomenuli su da su sredstva obezbijeđena iz vodnih naknada koje predstavljaju namjenske prihode iz kojih se ulaže u regulaciju i zaštitu vodotoka.

Shodno iskazanoj potrebi, a vodeći računa o ovom problemu uskoro počinju i radovi na čišćenju rijeke Miljacke od mosta kod objekta Tržnog centra Wisa pa do željezničkog mosta.

Planirano je pročišćavanje korita i čišćenje obala u dužini od otprilike 700 m. Aktivnosti na ovom projektu se provode kroz program Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz te općine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije