Novi Grad: Stvoreni uslovi za priključenje na vodovod 1.200 domaćinstava

30.04.2014. 09:12 / Izvor: eKapija.ba
Novi Grad: Stvoreni uslovi za priključenje na vodovod 1.200 domaćinstava

Završetkom radova na komponenti jedan prve faze projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Gradu stvoreni su uslovi za priključenje na vodovodnu mrežu 1.200 domaćinstava, rekla je načelnik opštine Snježana Rajilić.

U obnovljenoj zgradi Vijećnice u Novom Gradu, održana je prezentacija povodom završetka radova na komponenti 1, Faze 1 projekta o rekonstrukciji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Gradu. Prezentaciji je prisustvovala premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić te svi koji su radili na ovom projektu.

Završetkom radova na komponenti jedan prve faze projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Gradu stvoreni su uslovi za priključenje na vodovodnu mrežu 1.200 domaćinstava, rekla je načelnik opštine Snježana Rajilić.

Na jučerašnjoj prezentaciji organizovanoj povodom završetka prve faze projekta, Rajilićeva je rekla da je do sada na novoizgrađenu vodovodnu mrežu u naseljima Polajvnice, Rabnice, Vodičevo i Dobrljin priključeno 650 domaćinstava.

"Opština i stanovništvo će zajedničkim sredstvima proširiti tu mrežu u drugu, treću i četvrtu visinsku zonu i to će se desiti u naredna dva i po mjeseca. Time će oko 3.000 korisnika, koji nisu obuhvaćeni ovim projektom, dobiti novi način snabdjevanja vodom", kaže Rajilićeva.

Rajilićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske na dosadašnjoj saradnji i podršci projektima na području opštine Novi Grad.

Ona je rekla da očekuje od Savjeta ministara BiH da uskoro bude deblokiran proces dodjele IFAD-ovih kredita i da će 24 opštine koje su prošle proces verifikacije biti u prilici da povuku ta sredstva.

Prema njenim riječima, opština Novi Grad će ta sredstva koristiti za izgradnju vodovodne mreže u naseljima gdje se stanovništvo bavi isključivo ili pretežno poljoprivrednom proizvodnjom.

Radove na komponenti jedna prve faze projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Gradu izvodio je konzorcijum "Hidro-kop i Higra" i završeni su 19. marta, odnosno 68 dana prije roka predviđenog ugovorom. Vrijednost ovog dijela projekta vodosnabdijevanja je 2.029.306 KM.

Završetkom radova na Komponenti 1 – Faze I Projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Novi Grad izgrađeno je 43,50 km nove razvodne mreže, od čega po osnovnom ugovoru 32 km, a po Aneksu 1  ugovora 11,50 km nove razvodne mreže.

Komponenta 2, Faze 1 Projekta rekonstrukcije i proširenja vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Novi Grad obuhvata rekonstrukciju gradske vodovodne mreže i kućnih priključaka, izgradnju sanitarne zaštite vodoizvorišta, te izgradnju vodovodne mreže za naselja na potezu Rudice - Blatna.

Realizacija projekta biće nastavljena u drugoj fazi rekonstrukcijom i proširenjem gradske vodovodne mreže i kućnih priključaka, izgradnjom sanitarne zaštite vodoizvorišta Mlakve i izgradnjom vodovodne mreže za naselja u pravcu Rudice - Blatna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije