Obnovljeni dio UKC Tuzla najveći projekt energetske efikasnosti u BiH

18.08.2016. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Obnovljeni dio UKC Tuzla najveći projekt energetske efikasnosti u BiH

Klinički centar u Tuzli, tačnije zgrada za hirurške discipline, obnovljena je prema svjetskim standardima.

U okviru projekta Energetske efikasnosti Svjetske banke u Federaciji Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja finalizirana je implementaciju mjera energetske efikasnosti na odabranom objektu u Tuzli.  Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.037.923,25  KM, prenosi TIP.ba

Najveći projekt energetske efikasnosti u BiH

BiH je prepoznala značaj energetske učinkovitosti, te je u cilju ostvarenja ekonomske održivosti projekata energetske efikasnosti i procesa pridruživanja Evropskoj uniji, pristupila finansiranju projekta”Energetska uefikasnosti u Bosni i Hercegovini” (BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

"Radi se o  najvećem projektu energetske efikasnosti  u BiH u okviru kojeg će se u naredne tri godine investirati ukupno 32 miliona američkih dolara, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 miliona američkih dolara. Vlada Federacije BiH je sufinasirala kliničke centre u Sarajevu, Tuzli i Mostaru", kazao je predsjednik Upravnog odbora projekta Adnan Efendić.

Svjetski standardi

Naime, Klinički centar u Tuzli, tačnije zgrada za hirurške discipline, obnovljena je prema svjetskim standardima, a mjere energetske efikasnosti koje su implementirane odnosile su se na termoizolaciju fasade, ukupna debljina fasade 10cm sa površinom većom od 4.800m2. Zamijenjeni su dotrajali otvori sa novim otvorima koji imaju jako nizak koeficijent prolaska toplote. Ukupno je zamijenjeno 607 otvora. Implementiran je i sistem automatske regulacije temperature.

"Ponosni smo što imamo čast i svečano otvoriti obnovljeni objekat zgrade za hirurške discipline na UKC Tuzla. Podsjećanja radi, projekat Svjetske banke Energetska efikasnost u BiH za Federaciju BiH je postao efektivan u decembru 2015. godine, a evo danas smo u situaciji da svečano otvaramo obnovljeni objekat. To naravno ne bi bilo moguće bez apsolutne podrške koju smo prije svega imali od korisnika kao i veoma dobro razumijevanje između svih uključenih strana u projektu, od predstavnika korisnika, predstavnika izvođača i nadzora do Upravnog odbora projekta i Implementacione jedinice projekta", istakao je voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj i dodao: "Radovi koje su izvodile domaće kompanije su u kompletirani u roku, i pomoći će ostvarenju ciljeva projekta, a to je zapravo pokazati prednosti energetske efikasnosti. Kao što je poznato Bosna i Hercegovina ima poprilično visoku energetsku neefikasnost ali s druge strane i značajne potencijale na ovom polju."

Očekivana ušteda na godišnjem nivou 126.000 KM

Očekivana ušteda na godišnjem nivou prema dosadašnjim proračunima iznosi 126.000 KM. Konkret i tačne podatke o uštedama u potrošnji će se imati u narednoj zimskoj sezoni, s obzirom da su u okviru ovog projekta ugrađena i stalna oprema za mjerenje potrošnje energije, kao i za mjerenje temperature i vlažnosti.

"Zahvaljujući ovom projektu uveliko su poboljšani uslovi za još kvaliteniji rad naših zdravstvenih radnika, a samim time i brži oporavak pacijenata. Zahvalio bih se ovom prilikom svima onima koji su učestvovali u ovom izuzetno važnom projektu za zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona u cjelini", kazao je ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić.

Višetruki benefiti

Prema riječima direktora UKC-a Tuzla dr. Nešada Hotića, realizaciom ovog projekta ostvareni benefiti će biti višetruki."Implementacijom projekta postignut ćemo smanjenje ukupne potrošnje električne energije, ugodniji boravak i rad u objektu, kao i sveobuhvatno poboljšanja izgleda naše životne okoline. Uz unaprijeđenje uslova i komfora očekujemo i značajne finasijske uštede tokom grejne sezone. Prema našim predviđanjima nivo uštede energije će biti i do 30 procenata", istakao je dr. Hotić i dodao: "Dok su trajali radovi vlastitim sredstvima smo izvršili rekonstrukciju i adaptaciju unutrašnjosti klinike i odjeljenja, te rekonstrukciju operacionih sala. Time smo omogućili savremene uslove za rad našem osoblju, te kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu našim građanima."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije