Obustavljena gradnja IX transverzale

23.02.2017. 08:38 / Izvor: Avaz.ba
Obustavljena gradnja IX transverzale

Općina je do sada za eksproprijaciju zemljišta u prvoj fazi gradnje IX transverzale izdvojila blizu 2 miliona maraka.

Obustavljena je gradnja IX transverzale iako je, prema ugovoru, prva faza radova trebala biti već završena. To su potvrdili iz Tvornice dalekovodnih stubova (TDS) „Energoinvest", iz koje su prije nekoliko dana i onemogućili radove na dionici u ulici Džemala Bijedića, koja je trebala povezati naselja Boljakov Potok i Alipašin Most.

Podnijeli tužbu

Kako nam je rekao stečajni upravnik „Energoinvesta" Jusuf Obradović, radove su obustavili jer je izvođač zatvorio ulaz u njihovu firmu i izlaz iz nje i onemogućio rad preduzeća.

"Uvjet za eksproprijaciju našeg zemljišta bio je da se naprave dva tunela ili prolaza, koji će spajati proizvodne hale. Tražili smo uvid u glavni i izvedbeni projekt ove dionice od Općine Novi Grad i Zavoda za izgradnju KS da bismo se uvjerili jesu li prolazi planirani, ali to nikad nismo dobili. Podnijeli smo i tužbu sudu", rekao je Obradović.

Također, tvrdi da je Općina Novi Grad u katastru zemljište na kojem se gradi upisala na sebe, ali da je u gruntu vlasnik firma TDS „Energoinvest“.

Razmotriti zahtjev

S druge strane, iz Općine navode da su riješeni svi imovinskopravni odnosi te da postoji građevinska dozvola za izgradnju transverzale.

Napominju da je bivša uprava TDS-a „Energoinvest" tražila od Općine da omogući povezivanje dva dijela zemljišta firme da bi nastavili s proizvodnjom. Općina je naručila od projektanta rješenje za tunele.

"Stečajni upravnik i Uprava preduzeća nisu mogli potvrditi da će koristiti tunele. Bez obzira na to, u narednom periodu bit će razmotren navedeni zahtjev TDS-a", istaknuli su iz Općine.

Dobili novac za zemljište

Općina je do sada za eksproprijaciju zemljišta u prvoj fazi gradnje IX transverzale izdvojila blizu 2 miliona maraka.

"Isplatili su nam novac za zemljište. Mašinska proizvodnja je počela raditi, a nadamo se da će se to desiti i s cinkaonom. Zbog svega su nam ovi prolazi neophodni", napomenuo je Obradović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije