Općina Cazin u novim projektima sistema upravljanja otpadom

24.04.2015. 12:00 / Izvor: eKapija.ba
Općina Cazin u novim projektima sistema upravljanja otpadom

Riječ je o dijelu projekta "Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Evropi" koji provode agencije za razvoj Švicarske i Njemačke, SDC i GIZ uz NALAS, Aqusan mrežu i SESWA-u.

"Informacioni sistem za upravljanje otpadom- SWIS", naziv je projekta koji su danas prezentirali predstavnici  općine Cazin na Prvom sastanku regionalne platforme za razmjenu znanja u oblasti upravljanja otpadom koji je održan u Bihaću. Riječ je o dijelu projekta „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Evropi“ koji provode agencije za razvoj Švicarske i Njemačke, SDC i GIZ uz NALAS, Aqusan mrežu i SESWA-u.

Po riječima Ibrahima Mujakića, projekat koji je prezentiran ispred općine Cazin, zapravo je sistem u koji se unose svi podaci vezani za zbrinjavanje otpada, poput količina ili vrste otpada. Zatim, troškovi, investicije preduzeća i sl. Na ovaj način se jednostavnim putem dolazi do pregleda, izvještaja i realnih troškova zbrinjavanja otpada. Takođe, unutar ovog sistemana kraju se mogu vršiti poređenja između preduzeća koja rade u istom sistemu. U Cazinu se projekat implementira preko JKP „Čistoća“.

Uspostava ovakvog načina rada općinu Cazin stavlja među vodeće u BiH, kada je u pitanju upravljanje otpadom, a uvođenje savremenih sistema najbolji je put do novih aplikacija za sredstva s kojima će biti finansirani slični projekti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije