Općina Centar i Kanton Sarajevo obnavljaju porušenu Austrijsku kuću

14.06.2017. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar i Kanton Sarajevo obnavljaju porušenu Austrijsku kuću

Zemljište na kojem se nalazila Austrijska kuća i park upisano je kao vlasništvo Zavoda za izgradnju KS.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je na sastanku sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, između ostalog, razgovarao o temi obnove tokom rata porušene Austrijske kuće u parku iza Druge gimnazije.

"Općina Centar ima namjeru da obnovi ovaj objekat i vrati mu isti status kao prije rata. Postoje inicijative da se u ovoj kući smjeste neke institucije, za što lično nemam ništa protiv, posebno kad se radi o edukativnim sadržajima i promoviranju prava nacionalnih manjina. U budžetu Općine Centar planirali smo iznos od 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije za Centar za zdravo odrastanje djece, koji bi bio smješten u Austrijskoj kući", kazao je Ajnadžić.

Također smo primili zahtjev od Vijeća nacionalnih manjina, koje djeluje pri Skupštini Kantona Sarajevo, da se Austrijska kuća pretvori u Evropsku kuću nacionalnih manjina, objasnio je Ajnadžić tokom sastanka.

Zemljište na kojem se nalazila Austrijska kuća i park upisano je kao vlasništvo Zavoda za izgradnju KS, stoga je Općina Centar uputila zahtjev prema Vladi Kantona Sarajevo da zajednički učestvuju u ovom projektu. Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata je površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Premijer Konaković je iskazao interes da Kanton Sarajevo u saradnji sa Općinom Centar zajednički realizuje ovaj projekt.

"Na sljedeću sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, koja je planirana za početak jula, pripremit ćemo materijal kako bi se zastupnici mogli izjasniti oko ove inicijative o zajedničkom pokretanju projekta gdje Kanton Sarajevo daje zemljište, a Općina Centar finansira obnovu, na osnovu čega bi onda mogli potpisati ugovor o zajedničkoj izgradnji", rekao je Konaković.

U Dnevnom centru, koji treba biti smješten u obnovljenom objektu Austrijske kuće, djeca bi imala priliku za besplatno obrazovanje kroz cjelodnevne radionice, kurseve stranih jezika i druge oblike edukativnih radionica. U ovaj prostor bi također bila smještena i dječija čitaonica i biblioteka.

Sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnik za investicije Mustafa Resić, općinski pravobranilac Suanita Melunović, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Damir Konjičanin, kao i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija sa saradnicima Markom Tolićem i Draganom Ivanovićem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije