Općina Novi Grad izdvaja oko 17,5 miliona KM za kapitalne projekte

21.02.2017. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad izdvaja oko 17,5 miliona KM za kapitalne projekte

Nastavlja se izgradnja i rekonstrukcija dječijih i sportskih igrališta i drugih sportsko-rekreacionih sadržaja.

Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2017. godinu iznosi 38.175.000 konvertibilnih maraka. Skoro polovina budžeta, tačnije 17.442.000 KM bit će usmjerena u kapitalne projekte. Nešto više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka planirano je za izgradnju i rekonstrukciju cesta, pješačkih staza i trgova, dok je za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže osiguran 1.325.000 KM, a za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete 280.000 KM.

Planirana su i sredstva za izgradnju školskih i predškolskih objekata u iznosu od 1.480.000 KM, od tih sredstava finansirat će se izgradnja sportske dvorane i dodatnih učionica sa pratećim sadržajima u OŠ „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku, nastavak izgradnje škole na Aneksu, koja se realizira u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Općina će zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS-a sufinansirati izgradnju fiskulturne sale u školi u Dobroševićima, kao i početak rekonstrukcije vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju.

Za izgradnju i rekonstrukciju dječijih i sportskih igrališta i drugih sportsko-rekreacionih sadržaja, uključujući i sadržaje u Centru "Safet Zajko" u ovogodišnjem budžetu planirano je blizu milion i po konvertibilnih maraka.

Također, nastavit će se provođenje aktivne politike podrše razvoju privrede, poljoprivrede i zapošljavanja u što će biti plasirano više od milion konvertibilnih maraka. To se prije svega odnosi na podsticaj privrednim subjektima s područja općine Novi Grad  putem regresiranja kamatne stope za koji je izdvojeno 400.000 KM. Sredstvima u iznosu od 350.000 KM finansirat će se program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja, dok je za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika osigurano 150.000 KM. Bit će nastavljeni i programi podsticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje koji su se u prethodnim godinama pokazali vrlo uspješnim. Za tu namjenu izdvojeno je 219.000 KM, kao i star up program pokretanja biznisa za šta je planirano 100.000 konvertibilnih maraka.

Sredstva u iznosu od 1,5 milona konvertibilnih maraka osigurana su za programe socijalne i zdravstvene zaštite, za pomoć u liječenju teško oboljelih građana, zatim pomoć penzionerima, finansijsku pomoć osobama starijim od 65 godina koje nisu osigurane, porodicama koje dobiju treće i više djece, troškove prevoza učenika sa posebnim potrebama i sl.

Pored toga, milion konvertibilnih maraka predviđen je za realizaciju različitih programa podrške boračkoj populaciji, a isto toliko sredstava usmjerit će se u realizaciju programa podrške obrazovanju, za stipendiranje uspješnih učenika i studenata, provođenje škola skijanja i plivanja za učenike novogradskih osnovnih škola, škole planinarenja i sl.

Izdvojena su i sredstva za  pomoć mladima s područja Novog Grada koji prvi put  rješavaju stambeno pitanje, kao i sredstva za pomoć nezaposlenim porodiljama, čija je mjesečna porodiljska naknada dvostruko niža od naknade koju primaju zaposlene porodilje.

Jedan broj projekata Općina će realizirati u saradnji sa višim nivoima vlasti, Kantonom Sarajevo i Federacijom BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije