Otvaranje Doma zdravlja Kumrovec najavljeno u drugoj polovini avgusta

30.06.2016. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Otvaranje Doma zdravlja Kumrovec najavljeno u drugoj polovini avgusta

Danas smo se uvjerili da je  situacija evidentno drugačija od  naše posjete prije dva mjeseca kada nismo zatekli nijednog radnika na građevini, kazao je Efendić.

Dva mjeseca nakon zadnjeg obilaska radova na rekonstrukciji Doma zdravlja Kumrovec premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Haskić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija mogli su se uvjeriti da se rekonstrukcija objekta sada odvija željenom dinamikom, radovi se privode kraju i prema uvjeravanjima izvođača, biće okončani do kraja sljedećeg mjeseca.

"Danas smo se uvjerili da je  situacija evidentno drugačija od  naše posjete prije dva mjeseca kada nismo zatekli nijednog radnika na građevini. Neki radovi za koje smo sumnjali da će biti okončani do kraja ove godine sada su u poodmakloj fazi. Nadamo se da će tempo koji sada vidimo biti nastavljen, radovi okončani, kako bi u septembru ovdje vidjeli  prve korisnike zdravstvenih usluga", istakao je premijer Konaković .

Rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec počela je u januaru mjesecu 2014. godine, a završetak radova, prema prvobitnim najavama, bio je planiran za avgust mjesec 2015. godine. Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i ovaj put je  iskazao svoje nezadovoljstvo probijanjem rokova.

“Mi generalno nismo zadovoljni da smo stigli do 2016. godine sa ovom rekonstrukcijom. Znate da smo zbog nepotpisivanja ugovora o nadzoru izgubili skoro godinu dana. Prilikom naše prethodne posjete najavili smo raskidanje ugovora sa izvođačem radova ukoliko se dinamika radova ne ubrza. Danas je stanje puno bolje. Dobili smo uvjeravanja da će do kraja jula biti završeni svi radovi osim vanjskog uređenja koje nije uslov za otvaranje objekta i koje se može raditi naknadno. Uz tehnički prijem koji slijedi nakon toga, u drugoj polovini avgusta ćemo ponovno staviti u funkciju novi, moderni objekt Doma zdravlja”, najavio je načelnik Efendić.

Dom zdravlja Kumrovec je najveći objekt ove namjene u Kantonu Sarajevo prema kojem gravitira 50.000 stanovnika novogradske općine. Upravo zbog toga, kako je istakao načelnik Efendić, bilo je mnogo problema u pružanju zdravstvenih usluga u protekle dvije godine. Rekonstruisani objekt će imati nešto više od 8.000 metara kvadratnih korisnog prostora. Rekonstruisano je sve osim zidova, sve instalacije, podovi, stropovi, prozori, termo fasada i za to je izdvojeno sedam miliona KM iz budžeta  Kantona Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS  i Općine Novi Grad.

Zavod za izgradnju KS je u svom ovogodišnjem Programu uređenja građevinskog zemljišta planirao sredstva od 350.000 KM za uređenje prostora oko zgrade Doma zdravlja Kumrovec.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije