Plava voda će teći slavinama Zeničana

05.07.2017. 09:05 / Izvor: Oslobođenje
Plava voda će teći slavinama Zeničana

Regionalni vodovod Plava voda trebao bi u narednih nekoliko desetina godina riješiti problem pitke vode u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači i Zenici.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno je usvojila Prijedlog odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda. Na ovaj način su se stekli preduslovi za realizaciju projekta koji je značajan za četiri općine Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, te grad Zenicu u ZDK-u.

OBJAVA TENDERA

"Izražavam zadovoljstvo da smo donijeli jednu ovako značajnu odluku. Kao Vlada ZDK-a smo uvijek bili opredijeljeni za ovaj projekat, nismo sumnjali, željeli smo da ove odluke i akte koji slijede svedemo u zakonske okvire. To je bio razlog zašto je bio zastoj. Čestitam građanima Zenice koji će dobiti u budućnosti vodu sa izvorišta Plava voda", kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, Selver Keleštura, sekretar Grada Zenice, i Ernad Granić, direktor JP RV Plava voda, zahvalili su zastupnicima kantonalne Skupštine i Vladi ZDK-a za usvojenu odluku o kreditnom zaduženju, odnosno garancijama za izgradnju regionalnog vodovoda Plava voda.

"SBK je ovo uradio prije nešto više od godinu i po. Do sada smo bili u malom zastoju. Ovaj momenat je ključan za sve općine koje će koristiti Plavu vodu. O ovome se govorilo 80-ih godina prošlog stoljeća. Moj prethodnik Tahir Lendo i rahmetli Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice, prije sedam godina su uspjeli vratiti koncesiju koja je bila data austrijskoj firmi i formirali JP RV Plava voda. U ovom momentu su zaduženja od svih nivoa, od Federacije BiH, preko SBK-a i ZDK-a, do pet općina spremna. Do kraja godine očekujem objavljivanje tendera za izvođače radova, te da će za dvije godine Plava voda poteći u domovima Zeničana", istakao je Hadžiemrić.

Ernad Granić je ustvrdio da je projekat vrlo složen, ali da se ide korak po korak. Postoje barijere koje treba prevazići. Objasnio je da je JP spreman za objavu tendera već godinu i po. Ono što nije spremno su administrativne procedure, a uglavnom se tiču lokalnih institucija, odnosa općina i Grada, dva kantona i Federacije BiH. Za nekoliko mjeseci se može očekivati objava tendera.

VIŠEGODIŠNJI SAN

Selver Keleštura je kazao da je sljedeća faza zaključivanje i potpisivanje ugovora, koji trebaju dovesti do operativnosti kredita sa EBRD-om u iznosu od 11 miliona eura.

Regionalni vodovod Plava voda trebao bi u narednih nekoliko desetina godina riješiti problem pitke vode u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Busovači i Zenici. Ovaj višedecenijski san ljudi iz ovog kraja, uz očuvanje jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija Travnika, izvjesno je da će biti dosanjan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije