Počeli pripremni radovi: Trebevićka žičara čeka građevinsku dozvolu

30.06.2017. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Počeli pripremni radovi: Trebevićka žičara čeka građevinsku dozvolu

Služba za urbanizam će izdati odobrenje za građenje za radove izgradnje Trebevičke žičare na trasi između Hrvatina i Vidikovca u Sarajevu i upotrebnu dozvolu.

Pripremni radovi na izgradnji Trebevićke žičare su počeli. Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove privodi kraju postupak eksproprijacije nekretnina pokrenut po prijedlogu Grada Sarajeva, a u predmetu izgradnje Trebevićke žičare (objekat polazne - donje stanice 10 stubova, objekat dolazne-gornje stanice).

Kako su za poslovni portal Akta.ba kazali u Općini Stari Grad radi se o vrlo složenom upravnom postupku gdje se kao predmet eksproprijacije nekretnina pojavljuje skoro 30 parcela, a od toga je 15 parcela za potpunu eksproprijaciju, dok preostale predstavljaju postupak nepotpune eksproprijacije i rješavat će se kao služnost, odnosno prilaz objektima žičare.

"Do danas, ova Služba je saslušala najveći broj vlasnika nekretnina, odnosno održala usmene rasprave, i na zadovoljstvo svih uključenih u postupak, vlasnici nekretnina su pokazali dobru volju da se njihovo zemljište ekspropriše za ove namjene", kazali su u Općini Sari Grad, te napomenuli, da kada je u pitanju potpuna eksproprijacija, Službi je preostalo da riješi još maksimalno dvije do tri parcele, odnosno da održi usmene rasprave i donese odgovarajuća rješenja.

Što se tiče nepotpune eksproprijacije preostao je nešto veći broj parcela, s obzirom da su se morale uraditi neke prethodne radnje, u smislu donošenja upravnih akata kojim bi se stvorile zakonske mogućnosti rješavanja.

"Nakon okončanja postupka eksproprijacije, koja je u završnoj fazi, Služba za urbanizam će na zahtjev Grada Sarajeva pristupiti donošenju građevne dozvole", kažu u Općini Stari Grad.

Navode, kako je Služba za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo na zahtjev Grada Sarajeva izdala Urbanističku saglasnost 07.04.2017. godine, za radove izgradnje Trebevićke žičare (objekat polazne stanice, 10 stubova, objekat dolazne stanice), na trasi između Hrvatina i Vidikovca u Sarajevu, urađena je izmjenu i dopunu Urbanističke saglasnosti od 05.05.2017.godine. Izdato je i odobrenje za pripremne radove postavljanja zaštitne ograde gradilišta izgradnje Trebevićke žičare 22.06.2017. godine.

U daljoj proceduri na zahtjev Grada Sarajeva, Služba za urbanizam će kako su u Općini potvrdili izdati odobrenje za građenje za radove izgradnje Trebevičke žičare (objekat polazne stanice, 10 stubova, objekat dolazne stanice), na trasi između Hrvatina i Vidikovca u Sarajevu i upotrebnu dozvolu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije