Počinje rekonstrukcija objekta Doma zdravlja i Općine Ilijaš

23.09.2015. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Počinje rekonstrukcija objekta Doma zdravlja i Općine Ilijaš

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Emira Tanović-Mikulec i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas Sporazum o rekonstrukciji objekta u kojem su smješteni Dom zdravlja i Općina Ilijaš.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Emira Tanović-Mikulec i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas Sporazum o rekonstrukciji objekta u kojem su smješteni Dom zdravlja i Općina Ilijaš.

Prema riječima ministrice Tanović-Mikulec, potpisivanje ovog sporazuma je od izuzetne važnosti te će u ovoj godini resorno ministarstvo iz Budžeta KS za njegovu realizaciju izdvojiti 300.000,00 KM s ciljem unapređenja uslova liječenja građana ove općine u novoizgrađenom prostoru od 560 kvadrata koji će biti adekvatno opremljen i odgovarati njihovim potrebama.

"U novom prostoru bit će otvorena nova dva centra, i to centar za mentalno zdravlje i centar za fizikalnu rehabilitaciju, tako da će i stanovnici Ilijaša konačno imati jednaku zdravstvenu zaštitu kakvu već imaju korisnici u drugim općinama Kantona Sarajevo. Namjera nam je da nedostajuća sredstva u iznosu od 200.000,00 KM ovo ministarstvo planira u Budžetu za 2016. godinu kao i dodatnih 100.000,00 za opremu, ali će konačan iznos biti preciziran tek nakon njegovog donošenja od strane Skupštine KS", dodala je ministrica.

Direkor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milan Mioković je naglasio da je danas veliki dan za Općinu Ilijaš, ali i za JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, jer građani ove općine ne moraju više ići negdje drugo zbog fizikalnih terapija i pružanja neophodne pomoći za njihovo mentalno zdravlje.

"Konačno će biti ispoštovano načelo jednake dostupnosti i pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite za sve stanovnike u Kantonu Sarajevo", istakao je direktor Mioković te iskazao očekivanja da će ovaj projekt biti implementiran do sredine sljedeće godine.

"Sanacija ovog objekta bit će realizirna tokom ove i naredne godine sredstvima u iznosu od 968.808,94 KM, od čega će 607.726,96 KM biti utrošeno na izgradnju dvije etaže nad postojećim objektom Doma zdravlja, a 362.081,98 KM za izgradnju jedne etaže nad njegovim dijelom, gdje je smještena Općina Ilijaš", objasnio je načelnik Fazlić te najavio da će Općina za ovu namjenu u ovoj godini izdvojiti 250.000,00 KM.

Sljedeće godine i Općina se obavezala da planira preostala neophodna sredstva u iznosu od 219.808,94 KM.

Ovaj Sporazum, odnosno rekonstrukcija i sanacija ovog objekta proistekla je iz Odluke o davanju saglasnosti za realizaciju projekta „Rekonstrukcija, nadziđivanje, izmjena elemenata i materijala vanjskog izgleda fasade“ koju je ranije donijela Skupština KS na sjednici održanoj 09. septembra ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije