Počinje uklanjanju objekata u poslovnoj zoni "Vatreni mlin"

18.05.2016. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Počinje uklanjanju objekata u poslovnoj zoni 'Vatreni mlin'

Već nekoliko mjeseci traju aktivnosti oko uspostavljanja nove poslovne zone "Vatreni mlin".

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa firmom "Velić-kop"  potpisao je o ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekata u obuhvatu regulacionog plana "Vatreni mlin" čime počinju aktivnosti na uređenju i osposobljavanju još jedne poslovne zone u Bosanskoj Krupi. Vrijednost ugovorenih radova je 14.871,30 KM što je osigurano iz budžeta Općine.

Već nekoliko mjeseci traju aktivnosti oko uspostavljanja nove poslovne zone "Vatreni mlin". Na vijeću su donesene neophodne odluke, zatim je potpisan ugovor o izradi regulacionog plana poslovne zone, a danas su, kako kaže načelnik Armin Halitović, konkretizirane određene stvari.

"Potpisali smo ugovor o rušenju devastiranih objekata koji se nalaze na tom području, 26. maja očekujemo otvaranje ponuda za staro željezo i odmah nakon toga i radove na tom dijelu poslovne zone. Vjerujem da ćemo uspjeti iskoristiti ovu građevinsku sezonu da poslovnu zonu dovedemo, što se kaže, na nulu pa da možemo pristupiti izgradnji komunalne infrastrukture, a potom zemljište ponuditi investitorima za gradnju objekata i proizvodnju", dodaje načelnik Halitović. 

Inače, Poslovna zona "Vatreni mlin" formirana je odlukom Općinskog vijeća i druga je takve vrste u Bosanskoj Krupi. Formiranje nove poslovne zone inicirao je načelnik jer interes investitora prevazilazi prostor postojeće zone "Pilana“.

Nekoliko investitora već je zatražilo nove parcele za gradnju, ali je prostor u Poslovnoj zoni „Pilana“ gotovo popunjen. Stoga će se novim investitorima ponuditi, pod istim uslovima, prostor nove zone koja će obuhvatiti i već postojeće proizvodne pogone u krugu nekadašnjeg poduzeća RMK iz Zenice.

"Vatreni mlin“ ima oko 9 hektara, od čega je trećina slobodna površina koja će biti ponuđena investitorima. U ovoj zoni, baš kao i u Poslovnoj zoni „Pilana“ svi ulagači će u prve tri godine u 100 postotonom iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, slijedeće tri godine će biti oslobođeni 50 posto. Potom će tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije