Poduzeti sve aktivnosti na sanaciji deponije Smiljevići

26.05.2016. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Poduzeti sve aktivnosti na sanaciji deponije Smiljevići

S obzirom da se radi o važnom projektu Kantona Sarajevo premijer Konaković će uputiti prijedlog da se odobre dodatna sredstva za sanaciju plohe.

Sanacija deponije Smiljevići na Buča Potoku, koja je udaljena tri kilometra od gradske zone, bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem.

"Ta deponija predstavlja veliki ekološki problem ne samo za građane općine Novi Grad, one koji žive na obroncima Smiljevića, nego i za sve stanovnike okolnih naselja", istakao je premijer Konaković.

Tužilac Salihović informirao je premijera o tome da je završena istraga, koju je provodilo državno tužilaštvo povremenim iskopavanjima na području deponije Smiljevića i da se čekaju nedostajuća sredstva radi sanacije nastale štete.

S obzirom da se radi o važnom projektu Kantona Sarajevo premijer Konaković će uputiti prijedlog Vijeću ministara i Parlamentu BiH da se dodatna sredstva odobre Tužilaštvu za sanaciju plohe, dok bi Kanton Sarajevo mogao osigurati IPA sredstva za nadogradnju deponije Smiljevića i time riješiti taj gorući problem u Kantonu Sarajevo.

"Na današnjem sastanku potcrtano je da se sve te aktivnosti poduzimaju s ciljem izbjegavanja velike ekološke katastrofe", saopćila je Press služba KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije