Potpisan ugovor o podršci vodosnabdijevanju Sarajeva vrijedan 25 mil. eura

11.05.2017. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o podršci vodosnabdijevanju Sarajeva vrijedan 25 mil. eura

Realizacija projekta vrijednog 25 miliona eura počeće već narednih mjeseci a odnosi se prije svega na radove na povećanju kapaciteta vodosnabdijevanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na Kipru je danas potpisao Ugovor o podršci vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Realizacija projekta vrijednog 25 miliona eura počet će već narednih mjeseci a odnosi se prije svega na radove na povećanju kapaciteta vodosnabdijevanja i rekonstrukciju dotrajale mreže koja je do sada uzrokovala velike gubitke vode i probleme građanima Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka sa direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i regionalnim direktorima za Zapadni Balkan dogovoren je završetak projekata za podršku komunalnim preduzećima u Banja Luci i Brčkom, a u naredne prioritete podrške EBRD-a uvršteno je i pitanje rješavanja otpadnih voda u Opštini Pale.

Ministar Šarović učestvuje kao guverner ispred Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru. Na skupu, na kome učestvuje preko 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentovali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizovane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Inače, od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju. Investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile su 200 milona eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličan nivo investicija BiH očekuje i u 2017. godini, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije