Potpisan ugovor sa EBRD-om: Još jedan korak ka gradu bez redukcija vode

21.07.2017. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor sa EBRD-om: Još jedan korak ka gradu bez redukcija vode

Ukoliko Ugovor usvoje oba doma Federalnog parlamenta već se u septembru može početi sa realizacijom projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

Ugovor o podršci Projektu "Vodovod Sarajevo" danas su potpisali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i zamjenica direktora EBRD-a za sektor infrastrukture Lin O'Grady. Za implementaciju ugovora zaduženo je KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Nakon potpisivanja je najavljeno da ukoliko pomenuti ugovor usvoje oba doma Federalnog parlameta već se u septembru može započeti sa realizacijom projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

"Rekonstrukcija vodovodne mreže je bila i ostala prioritet Vlade Kantona Sarajevo", istakao je premijer Konaković te dodao kako su se opredijelili za sredstva EBRD-a jer su ona povoljna za realizaciju ovih projekata.

Kredit EBRD-a u iznosu od 25 miliona eura bi se realizirao u tri tranše.

"Prva i druga bi iznosile po 10 miliona eura, te treća tranša bi bila u iznosu od pet milona eura. Sredstva se uzimaju na 15 godina uz tri godine grace perioda", naglasio je premijer Konaković te naveo da ukoliko sredstva iz prve tranše budu dovoljna za rješavanje problema vodosnabdijevanja, onda se bez ikakvih negativnih kamata može odustati od druge i treće tranše.

Potcrtao je kako smatra da će se u prvoj fazi moći stabilizirati trenutno stanje s vodosnabdijevanjem, a da je u ovoj i narednoj godini Vladi Kantona Sarajevo u interesu smanjiti gubitke vode i zaustaviti redukciju.

Ovom prilikom, zahvalio se Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH koji su vrlo brzo djelovali i dali saglasnosti za potpisivanje ovog ugovora.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić naveo je kako je planirano da se tokom naredne tri godine koliko i traje grace period uradi sve kako bi se unaprijedilo stanje u ViK-u.

Najavio je da će se deset miliona eura iz prve tranše utrošiti za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže te nabavku opreme, a sve to će se raditi zajedno sa konsultantima iz EBRD-a.

"Vrlo je važno da sad sredstva iz Sporazuma o zajmu postanu operativna, a mišljenja sam kako nam na tom putu više ne stoje nikakve prepreke" poručila je O'Grady, te dodala da čim ugovor bude usvojen i na nivou Federacije sredstva će biti na raspolaganju ViK-u.

Po njenim riječima, s realizacijom projekta je potrebno početi što prije, jer će građani željeti vidjeti rezultate i efekte cijelog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije