Potpisani ugovori: 110.000 KM za bolju putnu infrastrukturu u BPK

03.08.2017. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori: 110.000 KM za bolju putnu infrastrukturu u BPK

Potpisani ugovori odnose se na realizaciju projekata unaprjeđenja lokalne infrastrukture na području Grada Goražda i Općine Foča.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava na ime podrške u realizaciji projekata lokalnih zajednica na prostoru Bosansko-podrinjskog kanotna Goražde u 2017. godini.

Potpisani ugovori odnose se na realizaciju projekata unaprjeđenja lokalne infrastrukture na području Grada Goražda i Općine Foča u FBiH, a u ime korisnika sredstava ugovore su potpisali gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i pomoćnik načelnika Općine Foča u FBiH Nihad Hadžiahmetović.

Projekti će se finansirati Programu Vlade BPK Goražde „Transferi nižim nivoima vlasti“ za 2017. godinu.

"Danas su potpisana ukupno tri ugovora. Dva se odnose na Grad Goražde i vezani su za putnu infrastrukturu, a radi se konkretno o lokalitetu Sadbe i dionice prema Tišinama, dok se drugi dio odnosi na sanaciju lokalnih puteva u naselju Bare. Što se tiče Foče-Ustikoline, danas smo potpisali sporazum u vrijednosti od 50.000,00 KM, a radi se o aktivnosti koju realizuju Vlada Kantona Sarajevo i Vlada BPK Goražde zajedno sa općinom Foča u FBiH, gdje je u pitanju okončanje asfaltiranja cjelokupne dionice Ustikolina – Grebak – Trnovo i ovaj projekat je procijenjen u vrijednosti od oko milion KM", kazao je premijer Emir Oković.

On je također podsjetio da je u ovoj godini sufinansirana i nabavka sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Prači, te iskazao zadovoljstvo zbog ovakvog načina saradnje sa lokanim zajednicama u okviru koje se realizuju projekti od interesa i za lokalne zajednice i za kanton.

Gradonačelnik Muhamed Ramović također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i nastavkom saradnje s Vladom.

"Nastavlja se sanacija puta prema Oglečevi i Tišinama u vrijednosti od 40.000,00 KM, s tim što ćemo i mi sufinansirati još negdje oko 50% na ova sredstva, zatim u naselju Bare gdje želimo da uredimo dio ulica, jer znamo kakva nam je u tom dijelu grada infrastruktura. To je ugovor od 26.000,00 KM, s tim što će i grad sufinansirati ovaj projekat", kazao je on.

Pomoćnik načelnika Općine Foča u FBiH Nihad Hadžiahmetović pojasnio je da se ugovor odnosi na nastavak saradnje po Projektu cestovnog povezivanja (asfaltiranja) dionice Jabuka – Grebak – Trnovo u dužini od 5,4 km.

"Vlada Kantona Sarajevo je već izdvojila 600.000,00 KM, Vlada BPK učestvuje sa 50.000,00 KM i na Općini Foča je da još obezbijedi 364.000,00 KM. Mi već imamo obećanja od državnog Minisitarstva za izbjegla i raseljena lica i općina Kantona Sarajevo koje će učestvovati u ovom projektu. To je jedan projekat koji je veoma značajan za našu lokalnu zajednicu i sam BPK jer je to povezivanje sa Kantonom Sarajevo kompletnim asfaltnim putem dionice Ustikolina – Trnovo u dužini od 40 KM tako da je to dobro za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma, kako naše općine, tako i kantona", kazao je on.

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi oko 110.000,00 KM, a uz ranije doznačena sredstva općini Pale u FBiH, iznos podrške za projekte lokalnih zajednica procijenjen je na oko 150.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije