Potpisani ugovori o dodjeli sredstava iz ekoloških naknada

20.10.2015. 07:55 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava iz ekoloških naknada

U Vladi USK-a jučer su potpisani ugovori o dodjeli namjenskih sredstava iz ekoloških naknada između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i lokalnih zajednica USK-a.

U Vladi USK-a jučer su potpisani ugovori o dodjeli namjenskih sredstava iz ekoloških naknada između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i lokalnih zajednica USK-a.

U ime grada Bihaća ugovor je potpisao Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je gradska uprava aplicirala dva projekta ukupne vrijednosti preko 140.000 KM.

"Hvala resornom ministarstvu na podršci našim projektima koji se odnose na dva naša javna preduzeća. Prvi projekat odnosi se na nabavka traktora sa priključcima za čišćenje grada i za zimsku službu ukupne vrijednosti 90.000 KM , a drugi za nabavku telemetrijskog sistema za kontrolu pritiska vode i smanjena gubitka vode u mreži za JP Vodovod ukupne vrijednosti preko 50.000 KM “, kazao je gradonačelnik Galijašević.

U zadnje četiri godine grad Bihać iz sredstava ekoloških naknada putem resornog ministarstva dobio je 710.000 KM za 36 projekata. Ovaj iznos dobiven je na osnovu prijavljenih projekata, a sredstva se raspoređuju po općinama i gradovima na osnovu broja registriranih vozila. Tako je grad Bihać doznačena sredstva dobio na osnovu 23.000 registriranih vozila.

Ugovor o raspodjeli sredstva iz ekoloških naknada potpisan je i sa Općinom Bosanski Petrovac, koja je dobila 14.660,00 KM .

"Zahvaljujemo se Ministarstvu na dodijeljenim sredstvima, za podršku našem projektu izgradnja gradske bine, odnosno središnjeg trga u Bosanskom Petrovcu, koji je ekološki projekt i urbanističko – estetski, ali i kulturni projekt, grada Bosanski Petrovac. A ovo je zaista pravi primjer da se sredstva vraćaju zajednici koja plaća naknadu" , rekao je načelnik Hujić.

Do sada je Općina Bosanski Petrovac dobila 68.000,00 KM iz ekoloških naknada, za četiri projekte u protekle tri godine, a 2012. godine Općina se nije javila ni sa jednim projektom, rečeno je u Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije