Predstavnici AS grupacije najavili ulaganja na području USK

22.11.2016. 15:07 / Izvor: Akta.ba

Njihova prehrambena industrija Klas, ove je godine otkupila 700 tona malina sa područja ovog kantona od 600 kooperanata.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona sa resornim ministrima privrede i poljoprivrede Asmirom Crnkićem i Draganom Polimancem organizirao je danas radni sastanak sa predstavnicima AS grupacije. AS Grupacija ima 20 firmi-članica iz različitih oblasti poslovanja ,a Unsko-sanski kanton ih zanima i kao područje za investiranje u proizvodnju organske hrane, konkretno proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća.

Njihova prehrambena industrija Klas, ove je godine otkupila 700 tona malina sa područja ovog kantona od 600 kooperanata u općinama Bosanska Krupa i Sanski Most.

Ova kompanija namjerava iduće godine proširiti saradnju i ozbiljni su u namjeri da izgrade logistički centar sa hladnjačom u jednoj od općina USK. Ono što USK čini konkuretnim jest geostrateški položaj, blizina granice sa EU te mogućnost brzog transporta svježeg voća u zemlje EU.

"Ovaj sastanak smatramo sondiranjem za investiciju, i mi planiramo širenje i milionske investicije u ovaj Kantona", kazao je Smail Korajlić, predstavnik Uprave AS grupacije.

Dobru saradnju sa ovom grupacijom potvrdili su predstavnici Saveza proizvođača sa ovog područja koju su također bili prisutni razgovoru i potvrdili da broj zainteresiranih za proizvodnju organske hrane raste, te da sa ozbiljnom partnerima i ozbiljnom podrškom u vlasti Kantona ova grana se može perspektivno razvijati. Ministarstvo poljoprivrede Vlade USK prati registrovane proizvođače i primjetan je napredak u saradnji i poticanju, kazali su predstavnici proizvođača jagodičastog voća.

Premijer Rošić potvrdio je da će Vlada kroz resirna ministarstva poljoprivrede i privrede podržati investicijske projekte koji će direktno uticati na razvoj a projekat koji je prezentiran garantovao bi siguran otkup kooperantima i strateški razvoj ove oblasti proizvodnje organske hrane.

"Vlada USK bit će partner u ovakvim projektima", kazao je mr. Rošić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije