Predviđena kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima

27.04.2016. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Predviđena kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima

Naglašena je potreba za mijenjanje dosadašnje prakse rada te harmonizacijom zakonske regulative općinskih nivoa sa višim nivoima vlasti.

Zajednička buduća saradnja s ciljem unapređenja privrednog razvoja Kantona Sarajevo, provođenje planiranih zajedničkih aktivnosti u zemljama u okruženju s istim namjerama, organizovanje Međunarodnog poslovnog foruma Kantona Sarajevo 2016. godine, kao i pozitivni efekti povoljnog kreditiranja malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz primjenu novog Zakona o poticaju razvoja male privrede koji reguliše sistematsko planiranje, osiguravanje sredstava i provođenje mjera i aktivnosti za ovu perspektivnu oblast privrednog razvoj teme su o kojima su razgovarali ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović.

 Kada je u pitanju razvoj malih i srednjih preduzeća u Kantonu Sarajevo, ministar Šabić je precizirao da su među poticajnim mjerama u pomenutom Zakonu, između ostalog, predviđena kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima, subvencioniranja kamata po preuzetim kreditima, davanja podrške razvoju centara za poduzetništvo, poduzetničkih inkubatora, klastera, tehnoloških parkova i zona male privrede.

„Privredna komora Kantona Sarajevo u potpunosti podržava rad aktuelne Vlade Kantona Sarajevo u pravcu rješavanja privredne problematike i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta, kao i privlačenja novih investicionih projekata.  Zahvalni smo resornom ministarstvu što je u tom pravcu prepoznalo značaj i ulogu naše komore. Imajući u vidu realne mogućnosti, kao i komparativne prednosti koje Kanton Sarajevo i njegova privreda imaju, a koji nisu na najbolji način iskorišteni, zajednička saradnja Ministarstva i Privredne komore je od velike važnosti za dalji održivi razvoj Kantona Sarajevo“, kazao je predsjednik Mahmutović ovom prilikom.

Na sastanku je naglašena potreba za mijenjanje dosadašnje prakse rada te harmonizacijom zakonske regulative općinskih nivoa sa višim nivoima vlasti. U praksi to znači da bi investitori do dokumentacije potrebne za pokretanje biznisa dolazili brže, lakše i jeftinije, što za cilj ima aktuelni „LIFE Projekt“ koji provodi Grupacija Svjetske banke, uz podršku Britanske ambasade Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo.

S tim u vezi, ministar Šabić je objasnio da Kanton Sarajevo u suradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Svjetske Banke, realizira Projekt regulatorne reforme u svrhu poboljšanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo. 

„Cilj projekta je povećanje konkurentnosti Kantona Sarajevo kroz pojednostavljenje izdavanja dozvola i smanjenja administrativnih troškova zainteresiranim ulagačima i budućim privrednicima“, naglasio je ministar Šabić.                                                                                          

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije