Pri kraju prva faza rekonstrukcije Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu

06.11.2014. 12:03 / Izvor: Fena
Pri kraju prva faza rekonstrukcije Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu

Pri kraju je prva faza rekonstrukcije centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad u sarajevskom naselju Otoka, a očekuje se da bi naredne godine radovi kompletno trebalo da budu završeni.

Pri kraju je prva faza rekonstrukcije centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad u sarajevskom naselju Otoka, a očekuje se da bi naredne godine radovi kompletno trebalo da budu završeni.

"Imali smo problem s projektnom dokumentacijom koja je zahtijevala revizije i korekcije, to nas je malo zadržalo i usporilo radove. Ipak, sad smo pri završetku prve faze rekonstrukcije centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad, završava se fasadna stolarija", rekla je Agenciji Fena direktorica JU Dom zdravlja KS-a Dženena Tanović.

Precizira da je za prvu fazu utrošeno oko milion i 670.000 KM. Za drugu fazu osigurano je zasad oko dva miliona i 150.000 KM, a tom iznosu bit će dodano i oko 180.000 KM, koji su preostali iz prve faze i bit će ciljano utrošeni.

"Tim novcem ćemo dosta toga moći uraditi, a uz još oko milion i po KM moći ćemo realizirati drugu fazu radova dokraja. Nadam se da bi radovi na Domu zdravlja Novi Grad kompletno trebalo da budu završeni naredne godine", navodi Tanović.

Precizira da druga faza podrazumijeva završetak grubih građevinskih radova koji su preostali iz prve faze zbog, kako je kazala direktorica, neriješenog krova u projektu centralnog dijela zgrade.

"Zbog toga su radovi na krovu ostavljeni za drugu fazu. Predviđene su i hidro i vodovodne instalacije u suterenu tog objekta. U nastavku će biti urađene elektro i mašinske instalacije, fini radovi i fasada", kaže ona.

Radovi na Domu zdravlja Novi Grad počeli su početkom ove godine. Prvu i drugu fazu radova financiraju Zavod za javno zdravstvo KS-a, Općina Novi Grad i Ministarstvo zdravstva KS-a.

Projektom rekonstrukcije Doma zdravlja na Otoci planirano je zatvaranje oko 40 posto neiskorištenog prostora u postojeće gabarite objekta. Planirano je i racionalnije iskorištavanje prostora za čekaonice, kao i jedinstveni ulaz u objekt, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužni ulaz.

Vodilo se računa i o saobraćajnom pristupu tom objektu za vozila hitne pomoći, pacijente i uposlenike Doma zdravlja Novi Grad, a to realizira Općina Novi Grad.

Rekonstrukcija i opremljenost najsuvremenijom medicinskom opremom tog objekta u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini, koji je u narodu poznat i kao "Kumrovec", zasigurno će doprinijeti povećanju efikasnosti i kvalitete liječenja stanovništva, a dotad menadžment tog doma zdravlja rad nastoji organizirati na najbolji mogući način da pacijenti ne bi bili oštećeni dok traju građevinski radovi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije