Priča o vezirovom slonu: Travnik dobija trg s motivima književne tradicije

17.01.2017. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Priča o vezirovom slonu: Travnik dobija trg s motivima književne tradicije
OTVORI GALERIJU

"Ledić Arhitektura" predstavila je konkursno idejno rješenje trga u centru Travnika, s motivima književne tradicije tog kraja.

“Ledić Arhitektura" predstavila je konkursno idejno rješenje trga u centru Travnika, s motivima književne tradicije tog kraja.

Na fotografijama se vidi skluptura slona u centru trga, kao asocijacija na priču Ive Andrića Priča o vezirovom slonu.

"Osnovni cilj konkursa je odabir kvalitetno oblikovanog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja postojeće javne površine predmetnog lokaliteta i osnovnom urbanističkom postavkom trga, kojom bi se dobila mogućnost promoviranja pisane riječi, književne umjetnosti, odnosno znamenitih bosansko-hercegovačkih književnika koji su svojim rođenjem, životom i djelom vezani za Travnik", navodi se u opisu rješenja.

Idejni projekt inicira radni naziv "Trg književnosti" što je uz neposrednu blizinu Gradske biblioteke bilo presudni reper za koncipiranje funkcije i sadržaja prostora uklapajući velikane književnosti koji su svojim biografijama ili bibliografijama vezanim za Travnik dostojni pomena i podsjećanja na njihova djela.

Sam oblik trga podsjeća na listove knjige koji su nasumično naslagani jedan na drugi, ali ukoliko se analizira cjelina.

Oblik knjige je dodijeljen kao oblik koji ima najviše toga „za reći“. Naime, knjiga prvenstveno služi kao postament za skulpturu slona, a zatim i kao klupa. Postament sa skulpturom je pozicioniran na način da se vrlo jasno vidi iz perspektive pješaka i iz perspektive vozača. Na postamentu je ispisan naziv jedne od najznačajnijih pripovijetki Ive Andrića "Priča o vezirovom slonu“.

"Upravo taj naslov je odabran simbolično jer je ta pripovijetka iz travničkog života. U njoj, kroz pojavu intrigantnog vezirovog egzotičnog ljubimo, Andrić ogleda karakter Travničana. Sva njihova mudrost, gordost i znatiželja, ali i strah, okrenuti su ka ovoj životinji koja je svojom zanimljivošću uspjela izmamiti na vidjelo sve mane i vrline Travničana. Stoga, slon bi kao središnja statua u srcu čaršije bio svojstven simbol Travnika, njegove bogate vezirske prošlosti te dio buduće suvremene razglednice grada", navodi se u opisu.

Drugi karakteristični element u centralnom dijelu trga jest pozornica (uzvišenje) u pozadini trga. Ona također ima oblik knjige i svojim je dimenzijama nešto veća te je u skladu sa zahtjevom da na trgu postoji mjesto koje će svojim oblikom i dimenzijama imati ulogu pozornice tijekom organiziranja događanja kulturnog sadržaja na otvorenom, a neće predstavljati „trn u oku“ ideja dizajniranja ovog elementa služeći kao pozornica, klupa, odmoriti, prostor za učenje, čitanje i sl.

Na pozornici je ispisan naziv još jednog od najznačajnijih djela Ive Anrića "TRAVNIČKA HRONIKA", za Travničane sigurno najvrjednijeg.

Također, na trgu se nalase četiri solarne klupe kojima se projekat uklapa u suvremene trendove o brzi za okoliš. Inače, svaka klupa je posvećena jednom od četiri velikana vezana za grad Travnik, a to su: Abdulvehab Ilhamija Žepčak, Ivo Andrić, Skender Kulenović i Zuko Džumhur.

Pored svake klupe nalazi se autohtono drvo koje će pričinjavati korisniku hlad tijekom ljetnog perioda i djelovati relaksirajuće. Također, pored svake klupe nalaze se ploče informativnog karaktera s nekoliko rečenica o navedenim velikanima i grafičkim prikazima, integrirane u podno popločanje kako bi suptilno privukle pogled posjetitelja trga.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije