Prioriteti rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec i izgradnja škole Aneks

20.04.2016. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Prioriteti rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec i izgradnja škole Aneks

S Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Općina realizuje i projkat energetske efikasnosti kroz utopljavanje zgrada na Alipašinom polju.

O saradnji i zajedničkim projektima Općine Novi Grad i Kantona Sarajevo danas su razgovarali čelnici Općine Novi Grad, načelnik Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela s predsjedateljicom Skupštine Kantona Anom Babić, njenim zamjenikom Sabahudinom Delalićem i ministrima u Vladi Kantona Mujom Fišom, Amelom Dautbegović i Muharemom Fišom.

"Kao bivša vijećnica ove općine posebno sam vezana za nju i stalo mi je, kao i ostalim mojim kolegama, da naša međusobna saradnja bude što bolja, da zajednički radimo za stanovnike i Općine i Kantona. Smatram da su naše veze i sada dobre a uvijek mogu biti još bolje", istakla je Babić.

Razmjenjujući iskustva oko rješavanja pitanja zbog koji građani kucaju i na vrata Općine, Kantona, Federacije, brojnih udruženja, zaključeno je da je potrebno načiniti i razmijeniti evidencije garađana kako bi se stekao uvid  ko i zbog čega se obraća nadležnim službama. Činjenica je da razne zahtjeve i molbe podnose često isti ljudi, da nakon što ostvare neko pravo ili pomoć u jednoj ustanovi, ponovno kucaju na vrata druge, saopćeno je iz Press službe KS-a. 

"Bilo bi nam svima lakše da razmijenimo evidencije korisnika različitih boračkih i socijalnih davanja kako ne bi jedni te isti korisnici ostvarivali pravo na više adresa, zbog kojih drugi ne mogu doći na red", zajednički je stav s današnjeg sastanka.

Kanton Sarajevo i Općina Novi Grad realiziraju zajednički brojne projekte, a među njima posebno mjesto imaju rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec i  izgradnja osnovne škole na Aneksu.

"Problemi u implementaciji i u vođenju projekta rekonstukcije Doma zdravlja Kumrovec pokazali su slabosti pristupa  kada tako ozbiljan projekt bude povjeren ustanovi koja nije imala iskustva u tom poslu. Poslije je sve išlo teže i sporije nego smo planirali. Vjerujem da će taj projekt biti što skorije priveden kraju, to je najvažniji interes naših građana", poručio je načelnik Općine Novi Grad. 

Kao primjeri dobre prakse i  uspješne saradnje navedeni su projekti izgradnje saobraćajnica na području ove općine, VI transverzale - kružni tok u Buća Potoku, A transverzale -  dionica Aerodrom Nedžarići i SOS selo i IX transverzale - prijelaz od Buljakovog potoka do Energoinvesta. Rješavanje imovinskih odnosa na tim dionicama je privedeno kraju, obezbijeđena su sredstva i izdata odobrenja za građenje.

Do kraja ove godine, kako su istakli u Općini, očekuje se zatvaranje grubih radova na školi na Aneksu, sljedeće godine kreću unutrašnji radovi, do početka sljedeće školske godine očekuje se završetak radova na OŠ „Dobroševići“, počela je obnova obdaništa "Vjeverica“ na Alipašinom Polju. Sve su to zajednički projekti Općine i Ministarstva ze obrazovanje, nauku i mlade KS. 

S Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Općina realizuje i projkat energetske efikasnosti kroz utopljavanje zgrada na Alipašinom polju.

Razgovaralo se i o budućim zakonima koji se direktno reflektiraju na općine i njihove nadležnosti. Takođe ističu da u izradu budućeg zakona o lokalnoj samoupravi moraju biti uključeni predstavnici općina, a ne da se samo traži njihovo mišljenje.

Saradnja na oblasti boračke zaštite ide nesmetano, a kako je istakao ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, predstavnici ove općine i njenih boračkih udruženja su najaktivniji kada su u pitanju briga za branitelje i obilježavanja bitaka iz proteklog rata, saopćeno je iz Press službe KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije