Projekat od 300.000 eura koji će povezati Bihać i Brežice

05.09.2015. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Projekat od 300.000 eura koji će povezati Bihać i Brežice

Projekat "Sports for healthy aging" je vrijedan 300.000 eura i obuhvata provođenje deset većih aktivnosti od kojih će se jedna odvijati u gradu Bihaću.

Na sastanku predstavnika gradske uprave Bihaća i općine Brežica iz Slovenije predstavljen je zajednički projekat „Sports for healthy aging“ vrijedan 300.000 eura i obuhvata provođenje deset većih aktivnosti od kojih će se jedna odvijati u gradu Bihaću. Inače, Bihać i Brežiće imaju dosta dodirnih tačaka i saradnja osim na predstavljenom projektu moguća je i na drugim poljima.

Predstavnici općine Brežice na prijemu u gradskoj upravi Bihaća predstavili su projekat koji rade zajedno sa Nacionalnim parkom i Kajak kanu klubom Una kroz koji žele predstaviti sve vrste sporta i uključiti što više ljudi da se bave sportom. U projektu će biti deset većih aktivnosti od kojih će se jedna odvijati u Bihaću, okupiće sve generacije i naravno odvijaće se na vodi.

Brežice su prvi grad u Sloveniji poznat po korištenju sredstava iz EU za razne infrastrukturne projekte. To je grad koji ima 25.000 stanovnika i budžet od 30 miliona eura. Danas je dogovorena saradnja na polju turizma po čemu su Brežice i Bihać poznati , zatim u oblasti kulture, sporta , privrede, poljoprivrede . Bilo je govora i o sredstvima koje će EU dodijeliti prije svega općini Brežice za realizaciju Podunavske strategije u koju bi se uključio i sam grad Bihać.

Dogovoreno je da se razmjenu iskustva i da se zajednički aplicira na fondove EU koji će se objavljivati u oktobru i novembru ove godine. Nosilac projekta bila bi općina Brežice koja kao članica unije ima mogućnost da koristi sredstva koja nisu dostupna BiH i samom gradu Bihaću. Definisane su razvojne tačke, buduća poslovna saradnja i očekuju se vrlo brzo i određeni zajedničke projekti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije