Projekt Poduzetnička zona "Kreka – Sjever" otvara 100 novih radnih mjesta

21.07.2017. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Projekt Poduzetnička zona 'Kreka – Sjever' otvara 100 novih radnih mjesta

Projekat Poslovne zone Kreka-Sjever omogućava da se sačuvaju postojeća radna mjesta i ostvare nova.

U Gradskoj upravi Tuzla, jučer je održana 18. sjednica Kolegija gradonačelnika na kojoj je razmatrana i Informacija o realizaciji projekta Poduzetnička zona “Kreka – Sjever”, odnosno o aktivnostima Grada Tuzla na dodjeli zemljišta u zakup. Sjednici kolegija prisustvovao je i potpredsjednik Savjeta za lokalni ekonomski razvoj, Dario Nikolić.

"Tema današnje sjednice Kolegija gradonačelnika su programi Grada Tuzla usmjereni na zadržavanje postojećih i povećanje novih radnih mjesta u Tuzli. Moje obećanje je bilo 4.000 radnih mjesta za četiri godine, prošle godine u ovo doba sam to obećavao i to tako da ćemo od 1. maja 2016. godine do 1. maja 2017. godine imati preko hiljadu i pol radnih mjesta. Stvoreni su uvjeti za nova radna mjesta, i sa 1. majem 2017. godine imali smo oko 1.700 radnih mjesta. Programi raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla, namijenjenih za podršku razvoju poduzetništva i zapošljavanje, realizovani u vidu poticaja, gdje se poslodavcima dodjeljuju sredstva u iznosu od 2000,00 KM za novo radno mjesto, po osobi. Ukupna iznos ovih sredstava u 2015. godini je bio 80.000 KM, u 2016. godini 100.000 KM, a u 2017. godini smo, na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnog perioda, ovaj iznos povećali na 250.000 KM i to se isplatilo", izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović..

Dakle, u okviru programa “Zapošljavanje i nova radna mjesta”, 64 firme su dobile sredstva za kreiranje 125 novih radnih mjesta. Program “Siguran start”, koji je najavljivan, omogućio je minimalno 65 novih radnih mjesta, jer je podržano isto toliko firmi.

Projekat Poslovne zone Kreka-Sjever omogućava, nakon provedene procedure dodjele zemljišta putem licitacije, da tri firme, za proizvodnju lutaka, peciva i ženske obuće, sačuvaju postojeća radna mjesta i ostvare nova.

"I tu očekujemo minimalno 100 novih radnih mjesta. Tako da smo mi, sa ova tri projekta, došli do cifre od 2.000 radnih mjesta, što znači da je ispunjeno 50% prošlogodišnjeg obećanja za naredne četiri godine. To nam je bio cilj, da prije 2. oktobra (Dana oslobođenja Tuzle), imamo 2.000 novih radnih mjesta, za koja smo mi stvarali uvjete. Ne samo na ovaj način, na koji sam opisao, nego i brzinom rada na urbanističkoj regulativi, na lokacijama i brzinom rješavanja administrativnih procedura", naglasio je Imamović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije