Radovi na izgradnji ambulante u Bojniku privode se kraju

28.06.2014. 11:18 / Izvor: eKapija.ba

Završetak se očekuje za petanestak dana, nakon čega bi Javna ustanova „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ trebala izvršiti nabavku medicinske opreme.

Nakon višegodišnjeg čekanja, stanovnici Mjesne zajednice "Dobroševići" uskoro će dobiti ambulantu porodične medicine.

Pri kraju su unutrašnji građevinski radovi u objektu ambulante u Bojniku, koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo. Završetak se očekuje za petanestak dana, nakon čega bi Javna ustanova "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" trebala izvršiti nabavku medicinske opreme.

Izgradnjom ove ambulante, prvi put nakon rata bit će riješen dugogodišnji problem liječenja stanovnika u ovoj mjesnoj zajednici, koju čine i naselja Bojnik i Ahatovići , ali i rasterećen rad ambulanti u Rajlovcu i na Otoci. Mještani tako neće morati koristiti više prevoznih sredstava, da bi ostvarili pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Stanovnici Bojnika, Ahatovića i Dobroševića, njih blizu pet hiljada, s nestrpljenjem očekuju početak rada nove ambulante, jer se godinama liječe u ambulanti u Rajlovcu, koja je dosta udaljena od njihovih naselja, a kada su velike gužve mnogi se odluče otići do ljekara i u Dom zdravlja „Novi Grad“.

"Stanovnici ovih naselja prije rata su imali ambulantu, ali je ona tokom rata razrušena. Općina je na zahtjev Savjeta mjesne zajednice "Dobroševići" poduzela aktivnosti oko izgradnje ambulante. Obezbijedila je projektnu dokumentaciju za izgradnju novog objekta. Prvu fazu zajednički su finansirali Općina i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, dok drugu fazu radova finansira sama Općina. Unutrašnji radovi se privode kraju, a obaveza Javne ustanove „Dom zdravlja KS-a“ je da nabavi medicinsku opremu i neophodni namještaj, nakon čega ambulanta može početi sa radom“, kazao je Dervo Čolakhodžić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za investicije i komunalnu infrastrukturu.

Dodao je da će građani dobiti moderan i funkcionalan objekat površine oko 153 metra kvadratna i kavalitetnije usluge u domenu porodične medicine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije