Realizacija projekta "Zasnježivanje Bjelašnice" tek u narednoj godini

28.04.2016. 12:02 / Izvor: Akta.ba
Realizacija projekta 'Zasnježivanje Bjelašnice' tek u narednoj godini

Znamo da je za sistem zasnježivanja ključno dovesti vodu, i trenutno sa Općinom Trnovo radimo pripreme na projektu koji bi potrebnu količunu vode doveli sa Treskavice, kazao je ministar Šabić.

"Projekt postavljanja šestosjednog vertikalnog transporta jedan je od značajnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo za razvoj turizma u ovoj godini, i nakon što smo jučer na sjednici Skupštine usvojili izmjene i dopune Budžeta KS, kao i Izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za godinu, cilj nam je da raspišemo međunarodni tender u junu mjesecu, kako bi prije ovogodišnje skijaške sezone imali izgrađen novi šestosjed na Bjelašnici“, upoznao je na današnjem sastanku predstavnika Ambasade Austrije u BiH Sigmunda Nemetija premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Inače,ova šestosjedna žičara mogla bi prevesti 2.000 ljudi na sat, duga je oko 2.000 metara, a pokrivala bi centralnu olimpijsku stazu u rasponu nadmorske visine od oko 600 metara. Predviđeno je da se žičara gradi u skladu s najsavremenijim tehničko – ekološkim rješenjima kojim bi bila omogućena maksimalna sigurnost korisnicima. Vodilo bi se i računa o estetskoj uklopljenosti u prirodni ambijent naše olimpijske planine, čime bi bili zadovoljeni i svi evropski ekološki standardi.

Tokom današnjeg sastanka Nemeti se interesovao za sve detalje ovog projekta, između ostalih, i za sistem zasnježavanja, odnosno način na koji bi se osigurala potrebna količina vode za ovu namjenu.

Ministar privrede Muharem Šabić, koji je prisustvovao sastanku, je kazao kako realizacija projekta "Zasnježivanje Bjelašnice" nije planirana ovogodišnjim Budžetom, ali da postoji opredjeljenje ove vlade da se on provode u narednoj godini do kada bi se trebala iznaći potrebna novčana sredstva putem kredita ili kontakata s potencijalnim investitorima.

"Znamo da je za sistem zasnježivanja ključno dovesti vodu, i trenutno sa Općinom Trnovo radimo pripreme na projektu koji bi potrebnu količunu vode doveli sa Treskavice", informisao je ovom prilikom ministar Šabić gosta.

Premijer Konaković je istakao da će nakon usvajanja Zakona o turizmu, čiju su prvu formu jučer usvojili zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, sve administrativne prepreke za njegov kvalitetan razvoj i ekspanziju biti ukljonjene.

Svi akteri današnjeg sastanka su se složili da bi se izgradnjom šestosjedne žičare i uspostavljanjem sistema vještačkog zasnježivanja na Bjelašnici omogućila defitivno bolja ponuda tokom skijaške sezone a samim time i bitno unaprijedila turistička ponuda Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine uopšte, kao i osigurali potrebni uvjeti za održavanje EYOF-a 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije