Regija Mostar za upravljanje otpadom dobila 3,6 mil. dolara ​

11.05.2017. 10:50 / Izvor: Večernji List
Regija Mostar za upravljanje otpadom dobila 3,6 mil. dolara ​

Regije Mostar, Zenica i Livno bile su uključene i u prvi projekt upravljanja otpadom u BiH, a nastavile su provedbu i u drugom projektu.

Drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom u BiH odobrili su Svjetska banka još 2008. godine, Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA) i Međunarodna banka za razvoj (IBRD). Iznos sredstava je 40 milijuna dolara, navodi se u izvješću o realizaciji projekta. Financiranje Na osnovi naglašenih potreba vlada obaju entiteta za nastavak rješavanja pitanja upravljanja otpadom i u skladu sa strategijom upravljanja otpadom za BiH, kao i s entitetskim strategijama, realizacija se vrši odvojeno za oba entiteta s raspodjelom sredstava u iznosu od 55% za FBiH i 45% za RS.

Neki od ciljeva projekta su unapređivanje javnog zdravlja i kvalitete života smanjivanjem izloženosti zagađivačima i izazivačima bolesti vezanih uz čvrsti otpad, jačanjem politike zaštite životne sredine unapređivanjem obujma i dubine strategija za upravljanje čvrstim otpadom, omogućavanjem izvršavanja programa recikliranja i smanjivanja otpada u cijeloj državi i unapređivanjem lokalne uprave kroz jačanje suradnje među općinama. Osnovne komponente projekta su upravljanje otpadom, izgradnja kapaciteta i upravljanje projektom te operativni troškovi.

Financira se 90% iz sredstava kredita u iznosu od 13,418.500 eura i 10% sufinanciranja Federacije BiH u iznosu od 1,341.850 eura. Regije Mostar, Zenica i Livno bile su uključene i u prvi projekt upravljanja otpadom u BiH, a nastavile su provedbu i u drugom projektu. Potpisani su drugorazredni kreditni sporazumi sa šest regija - Zenica, Mostar, Livno, Živinice, Bihać i Gornji Vakuf. Kada je riječ o realizaciji projekta po regijama, regija Mostar potpisala je drugorazredni sporazum u iznosu od 3,67 milijuna dolara.

Realizirana je izgradnja odlagališta plohe deponija Uborak, izgradnja ulazno-izlazne zone na deponiju, izgradnja pratećih dodatnih objekata na deponiju, izrada izmjena i dopuna glavnog projekta za reciklažnu prostoriju i nabava strojeva za rad na deponij. Regije i krediti Regija Zenica potpisala je sporazum u iznosu od 1,5 milijuna eura, regija Livno potpisala je drugorazredni kreditni sporazum u iznosu od 1,187.424,42 eura, Gornji Vakuf u iznosu od 2,200.000 eura, Živinice u iznosu od 1,000.000 eura, regija Bihać u iznosu od 3,000.000 eura, sve općine USŽ-a u iznosu od 2,200.000 eura, dok je neraspoređeno ostalo oko 1,300.000 eura.

Neki od problema u provedbi drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom su nedovoljna nepripremljenost novih regija za regionalno načelo upravljanja komunalnim otpadom, kasno uključivanje regija u projekt, nepostojanje kvalitetnih prostorno-planskih dokumenata na regionalnoj razini. - Nezaobilazne probleme predstavljaju i okolišna, urbanistička, građevinska dozvola..., rokovi i tehnički zahtjevi za elemente koje investitor mora ispuniti u skladu s donesenim zakonskim propisima iz oblasti energetike, poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, telekomunikacija..., navodi se u izvješću o realizaciji drugog projekta upravljanja otpadom u Federaciji BiH za 2016. godinu. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije