Riješen problem oko mosta na Svilaju: Hering glavni nositelj konzorcija

10.05.2017. 11:44 / Izvor: Akta.ba

Vrijednost projekta sa PDV-om je oko 26,9 milijuna eura. Pola iznosa plaća BiH, odnosno Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a pola Hrvatske autoceste.

Zbog poteškoća u koje je zapala hrvatska građevinska tvrtka Viadukt, koja je bila nositelj konzorcija na projektu izgradnje novog mosta na Svilaju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dogovorena je prekompozicija ugovora, potvrdio je za Akta.ba Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

''To znači da je Hering iz Širokog Brijega nositelj konzorcija. Viadukt i dalje ostaje u konzorciju, ali ne u onom omjeru koji je bio. Ovim smo riješili najveći problem na ovom projektu i radovi se nastavljaju jačim intenzitetom nego dosada'', naveo je Pejić.

Ove mjere su donešene kako bi se spriječili mogući problemi u gradnji tog važnog infrastrukturnog projekta.

Naime, konzorcij kojeg čine Viadukt iz Hrvatske i Hering iz Širokog Brijega su 15. srpnja/jula 2016. godine potpisao je ugovor o gradnji mosta, a radovi su otvoreni 15. rujna/septembra 2016. godine.

Oni su, kako navodi Pejić bili usporeni krajem 2016. i početkom 2017. zbog iznimno niskih temperatura. Dinamici radova nije pridonijelo ni sadašnje stanje u Viaduktu koji je zbog problema u poslovanju morao otkazati neke od već ugovorenih projekta.

Pejić navodi da je BiH, odnosno Ministarstva prometa i komunikacija BiH, koje je investitor ovog projekta sa bh. strane, zaštićen ugovorom po pitanju financijskog rizika jer ima bankovne garancije.

Napominje da je svim stranama stalo da se most završi što prije jer Ministarstvo planira biti investitor i na drugom mostu na Savi kod Gradiške, a izvođačima radova je stalo da imaju referencu.

Ovaj projekt je jedan od ključnih infrastrukturnih objekta na Koridoru Vc jer je njegova izgradnja preduvjet da se možemo povezati sa Hrvatskom i dalje Mađarskom kao i EU-om na koridor 10.  

Podsjetimo, Hrvatska i BiH zajednički financiraju gradnju mosta kod Svilaja. Vrijednost projekta sa PDV-om je oko 26,9 milijuna eura. Polovinu od ovog iznosa financirat će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a polovinu Hrvatske autoceste.

Prema projektu međudržavni most na Savi kod Svilaja bit će izgrađen do kraja 2018. godine, a trebao bi biti dug 660 metara s po tri prometne trake u oba smjera. 

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije