Sanirano klizište Povoča i asfaltiran lokalni put prema Solakovićima

14.08.2015. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Sanirano klizište Povoča i asfaltiran lokalni put prema Solakovićima

U Povoči MZ Ljubina završeni su radovi na sanaciji klizišta i asfaltiranju dijela puta uz ovo klizište, koje je pokrenuto prošlogodišnjim majskim poplavama.

U Povoči MZ Ljubina završeni su radovi na sanaciji klizišta i asfaltiranju dijela puta uz ovo klizište, koje je pokrenuto prošlogodišnjim majskim poplavama.

Sanacija klizišta na ovom lokalitetu koštala je 58.000,00 KM. 

Asfaltiran je i lokalni put u dužini od 700 m, od magistralne ceste do raskršća prema Solakovićima i u dijelu klizišta Povoča, za čiju realizaciju su utrošena novčana sredstva u iznosu od 76.000,00 KM.

Novčana sredstva za realizaciju ovih Projekata obezbjeđena su u Budžetu Općine Ilijaš a Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić je istakao da je prošle godine ovdje bilo alarmantno i teško stanje.

"Ovo klizište je praktično presjeklo putnu komunikaciju i dovelo u pitanje stvaranje jedne akumulacije koja bi zaista nanijela ogromne štete.  Možemo reći da je u potpunosti sanirano klizište u Povoči kao i putna komunikacija koja vodi prema naseljma Solakovići - Povoča - Uštovići– Korita, kazao je Fazlić, dodajući da je oko 200.000,00 KM iz Budžeta Općine Ilijaš je obezbijeđeno za sanaciju šteta koje su izazvale prošlogodišnje poplave. 

Ističući kontinuiranu saradnju sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, Vladom Kantona Sarajevo, Fazlić je kazao da očekuju da se u toku jeseni krene sa sanacijom klizišta u Srednjem i Čevljanovićima".

Fuad Babić stručnjak za klizišta u Zavodu za izgradnju KS je rekao da je klizište Povoča veliko klizište i ozbiljan problem. Naime, prošlogodišnje padavine su prijetile da presijeku korito rijeke Povoča i samim tim formira jedno jezero koje bi dovelo do nesagledivih posljedica.

"Uz ovu sanaciju klizišta sanirali smo i rekonstruisali i pristupnu saobraćajnicu, kao i još jedno klizište na ovom području koje je također bilo opasno. Mislimo da smo dobar posao uradili ali sa klizištima nikada ne možemo biti u potpunosti sigurni. U narednom periodu potrebno je održavati i kontrolisati ovo sanirano klizište a uspostavit ćemo i monitoring i pratiti rezultate sanacije", rekao je Babić.

Predstavnik Izvođača radova firme "Halilović" d.o.o. Ilijaš  Armin Matoruga je rekao da su radovi bili zahtjevni, te da je klizište je oštetilo korito rijeke.

"Prvo je osigurano gradilište, potom se pristupilo čišćenju terena od mase zatim čišćenje šiblja. Urađene je drenaža, postavljeni gabioni, završeno je uređenje korita rijeke potom asfaltiran put. Oko 1500 m³ mase koja je stvorena prilikom klizišta je odvezena s ovog područja. Radovi su trajali mjesec dana", kazao je Matoruga.

Inače, u aprilu je sanirano i klizište na putu prema Solakovićima. Za sanaciju ovog klizišta iz Budžeta Općine Ilijaš je izdvojeno 40.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije