Sanska Ilidža će biti moderno banjsko lječilište

21.08.2017. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Sanska Ilidža će biti moderno banjsko lječilište

Mujdžić kaže kako je planirano da budući moderni banjsko-lječilišni kompleks bude završen do 2018. godine.

Na lokalitetu banje Sanska ilidža, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, nakon okončanja ovogodišnje turističke sezone započeće realizacija druge faze izgradnje budućeg modernog banjskog lječilišnog kompleksa.

U sklopu ove faze radova, prema riječima vlasnika ovog kompleksa Aziza Mujdžića, predviđeno je natkrivanje vanjskog bazena, koji će, je istakao, u funkciji biti već iduće zime.

"Sem toga, obavljamo završne radove vezane za izgradnju smještajnih kapaciteta u kojima će se nalaziti 33 sobe i apartmana s ukupno sedamdeset kreveta. U objektu će biti smješteni i sadržaji za fizijatrijsko liječenje i rehabilitaciju. Također, plan je da uredimo okolno područje, izgradimo rekreativne sadržaje i staze za šetanje", istakao je Mujdžić.

Ističe kako će realizacija ovog projekta omogućiti preduzeću "Sanska ilidža" rad tokom cijele godine, s obzirom na to da je u proteklim godinama poslovanje bilo ograničeno samo na ljetnu sezonu.

Mujdžić kaže kako je planirano da budući moderni banjsko-lječilišni kompleks bude završen do 2018. godine, a u njega će biti ukupno uloženo oko pet miliona maraka.

I vlasti su se obavezali da će u saradnji s vlasnikom izvršiti sanaciju puta koji vodi do banje, kao i spajanje cijelog kompleksa na gradski vodovod. Idejnim planom izgleda budućeg banjsko Iječilišnog centra llidža predviđena je izgradnja savremenih smještajnih kapaciteta s potrebnim sportsko rekreacionim sadržajima.

U sklopu kompleksa nalazili bi se banjski zdravstveni i rehabilitacioni objekti, prilazni putevi, šetališne staze i parking mjesta.lzvori termalne vode na lokalitetu sela llidža, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta bogati su sumporom, a stručnjaci su utvrdili kako ova voda ima vrlo ljekovita svojstva u liječenju reumatskih oboljenja.

Pomenuti ljekoviti izvori, prema istorijskim podacima, bili su poznati i starim Rimljanima, a ova banja ima tradiciju staru stotinama godina.

 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije