Sarajevo u narednih 30 dana započinje rekonstrukciju vodovodne mreže

21.04.2016. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo u narednih 30 dana započinje rekonstrukciju vodovodne mreže

Novac je prvenstveno obezbjeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 30 miliona eura, s tim da će prva faza biti finansirana sa dodatnih 3,5 miliona KM za radove i dva miliona za izradu studije o detekciji stanja vodovodne mreže.

Za mjesec dana trebala bi započeti realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo, najavljeno je na danas održanoj press konferenciji na kojoj su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i unutrašnjih poslova Ismir Jusko te izvršni direktor u KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) Kenan Đipa govorili o planovima i prioritetima u ovoj vrlo značajnoj aktivnosti za građane, ali i Vladu Kantona Sarajevo.

Novac je prvenstveno obezbjeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 30 miliona eura, s tim da će prva faza biti finansirana sa dodatnih 3,5 miliona KM za radove i dva miliona za izradu studije o detekciji stanja vodovodne mreže.

„Novac od kredita, preciznije njegove tri tranše od po 10 miliona eura, bit će usmjerene na sanaciju kompletnog vodovodnog sistema. To znači da neće biti ulagano samo u cjevovod, nego i u rezervoare, pumpe i druge vitalne dijelove mreže za koje je potrebna intervencija“, objasnio je premijer Konaković.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismira Juske, radovi će se izvoditi na saobraćajno frekventnim lokacijama, tako da će MUP KS blagovremeno obavještavati građane o planu radova te će uraditi sve da ne dođe do obustave ili saobraćajnog kolapsa u gradu.

„Sredstva su obezbjeđena. Što se tiče nas, mi od VIK-a tražimo da sa mašinama na ulice izađu odmah danas, s tim da ovo preduzeće ima svoje procedure koje nisu komplikovane i ne bi trebalo biti dugog čekanja. Na njima je sada da ispoštuju rokove koje su sami sebi dali“, rekao je premijer Konaković.

Procedure će se provesti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Vodovodna mreža je problem broj jedan u Kantonu Sarajevu. U planiranju Budžeta pokazali smo koliko značaja dajemo problemu vodosnabdijevanja, ali nam je u februaru presudom Ustavnog suda FBiH zabranjeno djelovati na polju rješavanja komunalnih usluga i vodosnabdijevanja. Pokušali smo to riješiti čak i sa OHR-om, tražeći prelazna rješenja. Nismo htjeli izvještavati javnost jer dva mjeseca nismo mogli voditi borbu protiv nelegalnih potrošača. Ta je situacija bila strašna i zato malo kasnimo“, obrazložio je premijer Konaković.

Kako je istakao, zakoni i uredba su ponovo doneseni i omogućen je nastavak rada na rješavanju problema. Sam VIK je dostavio plan koji je Vlada KS tražila sa naznačenim rokovima za izvršenje, a nakon finansijske „akrobatike“ osigurana su potrebna sredstva za početak radova.

„Na sjednici 27. aprila napravit ćemo rebalans Budžeta jer moramo predvidjeti zaduženje kod EBRD-a. Istovremeno moramo raditi rebalans Programa javnih investicija kako bi VIK u kratkim rokovima od 60 do 90 dana mogao završiti posao", najavio je premijer Konaković.

Sredstva naznačena kao „nedostatna“ su obezbjeđena rebalansima unutar Vlade. U toku izvođenja radova neće biti obustave isporuke vode, osim kada se paralelne cijevi budu vezale na mrežu, ali se redukcije ne mogu zaobići kada na red dođu komplikovaniji zahvati.

Premijer Konaković je dodao kako je većina cijevi starosti od 30 do 70 godina, a jedan posto njih čak i stotinu godina.

Na početku današnje press konferencije izvršni direktor Đipa detaljno je predstavnicima medija prezentovao pripremljeni program rekonstrukcije vodovodne mreže u 2016. godini i, između ostalog, istakao da je realno očekivati da će ovo preduzeće, putem redovne naplate svojih usluga, obezbijediti sredstva neophodna za redovno održavanje vodovodnog i kanalizacionog sistema, te očuvanja vodosnabdijevanja Sarajevo, kao i održavanje kvalitetnog nivoa funkcije kanalizacije. Naveo je i prioritetne lokacije za rekonstrukciju vodovodne mreže.

Na kraju prezentacije je predstavio broj za prijavu nelegalnog korištenja vode - 033/446-323, a važnost njegovog pokretanja je u svom obraćanju potencirao i premijer Konaković te ovu aktivnost obrazložio vrlo značajnom jer bi on, uz javno obznanjivanje imena nelegalnih korisnika vode, trebao značajno doprinijeti smanjenju nelegalnih priključaka i korištenja vode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije