Savremeni Centar za dojku otvoren u UKC Tuzla

17.03.2017. 08:22 / Izvor: Fena
Savremeni Centar za dojku otvoren u UKC Tuzla

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja doji.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, na Klinici za radiologiju, otvoren je savremeni Centar za dojku, koji za cilj ima poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke.

Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja dojki, ultrazvuka, mamografije i biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka.

Prema statističkim podacima u UKC Tuzla godišnje bude obavljeno oko 2.500 mamografskih procedura i više od 3.500 ultrazvučnih pregleda dojki, te oko 250 punkcija pod kontrolom ultrazvuka.

Mjesečno se otkrije šest novih karcinoma dojke.

"Klinički centar definitivno ide svojom misijom da postane jedan od regionalnih lidera u svim dijagnostičkim i terapijskim procedurama pa tako i ovo što se zove dijagnosticiranje, tretman i terapija karcinoma dojke. Prema statistikama svaki mjesec bude otkriveno šest novih karcinoma dojke", kazao je direktor UKC Tuzla Nešad Hotić.

U povodu otvaranja Centra za dojku održan je i okrugli sto o temi ''Karcinom dojke, njegovo dijagnosticiranje i liječenje'' koji je okupio radiologe, onkologe, specijalste za plastičnu hirurgiju. Tom prilikom je istaknuta važnost nabavke novog ultrazvučnog aparata.

"Aparat nam dolazi u pravo vrijeme, jer smo počeli s još jednom dijagnostičkom metodom", istakla je  specijalsita medicinske radiologije Mensura Burina.  

I za naredni period iz UKC Tuzla najavljuju realizaciju brojnih projekata koji za cilj imaju bolje uslove liječenja i standard pacijenata. Inače aparat je donirao Avon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije