Ski-žičare trebale bi biti završene tek 2017. godine

16.09.2016. 10:48 / Izvor: Faktor
Ski-žičare trebale bi biti završene tek 2017. godine

Projekat podrazumijeva postavljanje šestosjeda od Babinog dola do međustanice, četverosjeda od međustanice do vrha.

Ljubitelji skijanja ove zimske sezone neće isprobati nove ski-ži­čare na Bjelašnici. Kako kažu iz KJP ZOI'84, još čekaju na urbanističke i građevinske dozvole te izra­du izvedbenog projekta, na­kon čega će tek moći početi sa obnovom vertikalnog tran­sporta, koji bi podrazumijevao postavljanje novog šestosjeda od Babinog dola do međusta­nice, četverosjeda od među­stanice do vrha Bjelašnice, premještanje trosjeda koji se sada koristi na drugoj stazi, te vještačko osnježivanje.

SKIJAŠI SKEPTIČNI

"Očekivani pripremni radovi zavise od dobijanja svih potreb­nih dozvola. Ova zimska sezo­na se nikako ne smije ugroziti, ali nam je prioritet da jedan dio radova počnemo što pri­je, u zavisnosti od vremenskih prilika", ističe direktor ovog preduzeća Midhat Hubijar, te dodaje da će sigurno sve biti završeno do početka zimske sezone 2017/18, odnosno do početka Evropske olimpijade mladih (EYOF).

Iako su u ovom preduzeću svi optimistični i ističu da će Bjelašnica sljedeće godine sigurno dobiti novi šestosjed, u Skijaškom klubu Ilidža, čiji članovi treniraju na ovoj olim­pijskoj planini, skeptični su.

"Ne nadamo se skoroj re­alizaciji najavljivanih rackna kao ni njihovom završetku, iako bi nam to itekako značilo i pomoglo, jer mi smo jedini koji na Bjelašnici organizira­mo međunarodna takmičenja. Svakako da bi nam to koristilo i u takmičenjima, ali i u tre­ninzima", kazao je za Faktor predsjednik ovog kluba Avdija Holjan.

Kada se radi o turističkoj ponudi, iz hotela Han su ka­zali da će izgradnja šestosjeda i mogućnost vještačkog zasnježivanja staza umnogome povećati i posjetu hotelima.

ATRAKTIVNIJA PONUDA

"Koliku i kakvu god ponudu imao hotel, uvijek je važno pi­tanje šta se dešava sa stazom i kakva je tu ponuda. Nadamo se da će se u skorije vrijeme svi radovi okončati i da ćemo napokon dobiti atraktivniju ponudu koja će privući veći broj posjetilaca", naglasila je Armina Čavčić iz hotela Han.

Ugovor o projektiranju i iz­gradnji novog vertikalnog tran­sporta potpisan je u augustu ove godine, a potpisali su ga direktor KJP ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzor­cija izvođača radova iz poljske firme "Supersnovv Spolka Akcyjna" Rafael Topolski.

Ukupna vrijednost projek­ta je 16 miliona KM, a novac u iznosu od šest miliona iz­dvojen je iz budžeta, dok je ostalih 10 miliona zaduženje Vlade KS

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije