Sredinom februara novi tender za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu

02.02.2017. 14:12 / Izvor: RTRS
Sredinom februara novi tender za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu

Novi tender za bolnicu u Istočnom Sarajevu biće raspisan pod istim uslovima kao i prethodni.

Novi tender za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu biće raspisan u narednih deset dana, rečeno je za RTRS u Ministarstvu zadravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Ovu informaciju potvrdio je i direktor Bolnice Goran Todorović.

Prvi tender oborila je Komisija za razmatranje žalbi BiH nakon pritužbe jednog od ponuđača. Planirano je da nova Bolnica kada bude izgrađena, bude na usluzi za 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske, delimično Podrinjske i Hercegovačke regije, kao i Kantona Sarajevo.

Nakon brojnih kontroverzi, tužbi i političkog nadmudrivanja koja su pratila prvi tender, Vlada Republike Srpske opet će raspisati poziv za izgradnju nove Bolnice u Istočnom Sarajevu

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ostaje čvrsto opredijeljeno u namjeri da građani Sarajevsko-romanijske regije, što prije, dobiju novi i moderan bolnički kompleks, a raspisivanje novog tendera za ovaj projekat očekujemo za, otprilike, deset dana", saopšteno je iz Ministarstva.

Novi tender za bolnicu u Istočnom Sarajevu biće raspisan pod istim uslovima kao i prethodni, znači 50 miliona KM biće isplaćeno izvođaču radova tek kada potpuno izgradi i opremi bolnicu za prijem pacijenata.

"20 godina u Istočnom Srajevu priča se o bolnici, ali mislim da nikada nismo bili bliži izgradnji nove bolnice nego sada", kaže Goran Todorović, direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu.

Na prvom tenderu izabran je "Milenijum tim" iz Beograda. Nakon žalbe GP "Krajina" iz Banjaluke, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH oborila je tender utvrdivši da nijedno preduzeće ne ispunjava uslove. Opozicioni SDS tada je teško optužio resornog ministra da je prihvatio skuplju ponudu iz Beograda, iz Vlade odgovaraju da će građanima Istočnog Sarajeva ispuniti obećano.

"Propao im je tender na kojem su pokušali da ukradu novac od građana Republike Srpske, a napomenuo bi da je Ministarstvo zdravlja izabralo firmu koja je 11 miliona skuplja od drugo ragngirane forme", rekao je Marinko Božović, načelnik Istočne Ilidže (SDS).

"Vlada je donijela odluku da se raspiše novi tender za izgradnju bolnice pod istim uslovima, nadam se da nam se više neće desiti situacija da oni kojima nije važno da imamo bolnicu sruše taj projekat već da ćemo dobiti priliku da igradimo bolnicu", odgovorio je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Decenijama građani i medicinski radnici u Istočnom Sarajevu strpljivo čekaju realizaciju kapitalne ideje. Nova Bolnica prostiraće se na 10.000 kvadratnih metara, imaće 210 kreveta, sve specijalističke službe i biće funkcionalno povezana sa već rekonstruisanim i izgrađenim dijelom namijenjenim za ambulantni pregled i dijagnostik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije