Turska spremna da uloži 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta

23.05.2017. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Turska spremna da uloži 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH.

Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, izražena je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva, ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta uz uvjet osiguranja sirovine za preradu.

Također je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori vezani za izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem radi razgovora o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog sporazuma.

Šarović se s Matinom sastao danas tokom Sarajevo Business Foruma, gdje je imao još niz sastanaka s delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u BiH, saopćeno je iz Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci s ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom te privrednom delegacijom Bahreina. Konstatirano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh. prozvoda, ali da u odnosu na potencijale BiH, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji. 

"BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije", istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulažu u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata, ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije