Turska sufinansira uređenje korita rijeke Janja

20.11.2015. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Turska sufinansira uređenje korita rijeke Janja

Zahvaljujući spremnosti Vlade Turske da pomogne realizaciju projekta uređenje korita rijeke Janje donacijom od četiri miliona KM, možemo očekivati početak radova već tokom naredne godine, kazao je Mićić.

Projekat uređenja korita donjeg toka rijeke Janje, za čiju relizaciju je turska ambasada obezbijedila četiri miliona konvertibilnih maraka, prezentovan je na sastanku ambasadora Republike Turske Džihada Erginaja, potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Tokom dvodnevne posjete Podrinju, amabasador Erginaj posjetio je mjesnu zajednicu Janja, gdje je upoznat sa radovima koji će se vršiti na koritu rijeke Janje.

Аpelujući na stanovnike Janje da budu kooperativni i donose odluke u službi opšteg interesa, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je istakao da će nakon završetka poslova oko eksproprijacije zemljišta biti moguće odmah preći na raspisivanje tendera i, nakon toga, otpočinjanje radova na zaštiti od rijeke Janje.

"Danas smo konkretizovali aktivnosti na otopčinjanju završnih radnji u vezi realizacije projekta uređenja korita rijeke Janje. Svi imamo obavezu da reagujemo kad nam se nešto loše desi, ali još veća je obaveza da regujemo preventivno, kako nam se loše stvari ne bi dešavale", naglasio je Salkić.

Podsjećajući na ogromnu pomoć koja je tokom prošlogodišnjih poplava stigla iz Turske, gradonačelnik Mićić je istakao da je sadašnji prioritet Gradske uprave zaštita Bijeljine i Semberije od novih nepogoda.

"Zahvaljujući spremnosti Vlade Turske da pomogne realizaciju projekta uređenje korita rijeke Janje donacijom od četiri miliona KM, možemo očekivati početak radova već tokom naredne godine", kazao je Mićić. 

Dodao je da će prva dionica biti finasirana iz projekta drinskog nasipa, odnosno odobrenih 24 milona KM od strane Svjetske banke, druga dionica, u dužini od 900 metara, donatorskim sredstvima, dok će se novac za treću dionicu tražiti od Evropske komisije - IPА fondova za prošlu godinu, gdje se na raspolaganju nalazi pet miliona maraka. Uređenjem korita Janje i izgradnjom drinskog nasipa, od ušća Janje u Drinu do ušća Drine u Savu, Semberija će biti zaštićena od poplava u narednih 50 do 100 godina", kazao je Mićić nakon sastanka.

Grad Bijeljina je finasirao izradu projekata, uradio reviziju, obezbijedio oko pola miliona KM za njegovu realizaciju, kao i dio sredstava za eksproprijaciju zemljišta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije