Tuzlanski aerodrom završava terminal za skladištenje avio goriva

04.08.2017. 07:44 / Izvor: Fena

Pored proširenja i rekonstrukcije postojećih kapaciteta Međunarodni aerodrom Tuzla realizuje još jedan projekt.

Pored proširenja i rekonstrukcije postojećih kapaciteta Međunarodni aerodrom Tuzla realizuje još jedan projekt. Riječ je o izgradnji carinskog terminala za skladištenje avio goriva za šta je Međunarodni aerodrom Tuzla dobio licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Džet A1.

Kruna je to aktivnosti koje je menadžment aerodroma u saradnji s Vladom TK-a započeo prije dvije godine.

"Sve pripremne faze su završene, očekujemo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo i to dobiti tokom sljedeće sedmice da bi ušli u završnu fazu ovog projekta", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Carinski terminal je potreban s obzirom na povećanje broja operacija i potrošnje goriva, a aerodrom Tuzla će se, izgradnjom terminala koja košta milion KM, svrstati među aerodrome koji će snabdijevati avio kompanije jeftinim gorivom. Samo završna faza koštat će 338.000 KM. Projekt u cijelosti finansira tuzlanski aerodrom.

Pregled i kontrola kvaliteta goriva vršit će se u novoizgrađenoj laboratoriji Međunarodnog aerodroma Tuzla.  Izgradnjom ovog terminala bit će zadovoljene ekološke norme propisane zakonom BiH pa će tankovi s gorivom biti smješteni na gumenim površinama.

Autor projekta je Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje d.o.o Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije