U Kruševcima do ljeta 2019. godine nova hidrocentrala

17.03.2017. 12:31 / Izvor: SRNA
U Kruševcima do ljeta 2019. godine nova hidrocentrala

U prvoj fazi izgradnje, slovačka firma planira da angažuje lokalne firme i određeni broj radnika sa područja opštine Sokolac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je danas sa zamjenikom ambasadora Slovačke u BiH Viktorom Boreckim i direktorom slovačke firme "Kredo invest" Danijelom Dobrotom, o mogućnostima izgradnje hidrocentrale na području ove opštine, projektu vrijednom 2,5 miliona eura.

Dobrota je nakon sastanka rekao da je izabrana lokacija za izgradnju hidrocentrale na rijeci Bioštici, na području rubnog sela Kruševci, u blizini administrativne linije između opština Sokolac i Olovo, u Federaciji BiH.

"Pokrenuta je procedura za dobijanje koncesije od resornog ministarstva i, ukoliko sve bude išlo po planu, u ljeto 2019. godine na tom području će biti otvorena hirdocentrala", najavio je Dobrota.

On je izrazio uvjerenje da će dozvolu za koncesiju dobiti za dva do tri mjeseca, a građevinsku dozvolu u narednih osam do devet mjeseci.

U prvoj fazi izgradnje, slovačka firma planira da angažuje lokalne firme i određeni broj radnika sa područja opštine Sokolac.

Prema njegovim riječima, firma "Kredo invest" ima dobar tim za projektovanje i puno stručnjaka za gradnju hidrocentrale iz Češke, Slovačke, Austrije i NJemačke.

Zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Viktor Borecki napomenuo je da saradnja Slovačke sa opštinom Sokolac traje nekoliko godina.

"Obezbijedili smo pomoć za osnovnu školu i obdanište, ne tako veliku, ali želimo da gradimo bliske i aktivne odnose sa ovom i svim drugim opštinama u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Borecki.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo predstojećom saradnjom sa ozbiljnom komanijom iza koje stoji Slovačka Republika i obećao ovom investitoru sve vidove pomoći pri realizaciji projekta izgradnje hidrocentrale na Bioštici.

"Firma `Kredo invest` je već obavila razgovore sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a na lokalnoj upravi je da obezbijedi potrebnu dokumentaciju za početak gradnje hidrocentrale u Kruševcima", pojasnio je Bjelica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije