U Posavini se još saniraju štete od prošlogodišnjih poplava

03.08.2015. 13:59 / Izvor: Federalna.ba
U Posavini se još saniraju štete od prošlogodišnjih poplava

Osim stradanja na području Posavine prošlogodišnje poplave su iza sebe ostavile štete na nasipu za koje će trebati mnogo sredstava i vremena za saniranje. Ovo vrijeme suše nastoji se iskoristiti da se saniraju najugroženija područja.

Osim stradanja na području Posavine prošlogodišnje poplave su iza sebe ostavile štete na nasipu za koje će trebati  mnogo sredstava i vremena za saniranje. Ovo vrijeme suše nastoji se iskoristiti da se saniraju najugroženija područja.

Za rekonstrukciju nasipa i objekata za zaštitu od poplava su potrebna sredstva koja ni federalna ni lokalna vlada nemaju, a nema ni  donacija za sliv rijeke Save.

"Da bi zaštitne vodne objekte koji su u vlasništvu FBiH doveli na određeni stepen zaštita od voda potrebno je 65 milijuna KM", rekao je Sejo Delić iz Agencije za sliv rijeke Save.

Federalna vlada i agencija za sliv rijeke Save su osigurali dio sredstva od Svjetske banke i europskih fondova, a nastoje osigurati još. Međutim, kako proces dugo traje, kao najviše stradala, općina Domaljevac samoinicijativno je počela obnavljati nasip.

"Projekt se financira preko Katolik reliv servisa, odnosno CRS-a u BiH. Vrijednost radova je negdje oko 540 tisuća maraka. Također, treba naglasiti da financiranje u vrijednosti od 20% ima i Vlada ŽP", ističe Miroslav Lucić, pomoćnik načelnika Općine Domaljevac-Šamac.

Dio nasipa od 8.000 metara je bio najugroženiji, ali se nadaju da će i drugi dio prije jesenjih kiša uspjeti obnoviti.

"Prema informacijama koje smo dobili jučer iz ureda UNDP-a u Sarajevu taj nam je projekat prošao", dodao je Lucić.

Iako svjesni da je neophodna kompletna rekonstrukcija, zadovoljni su i ovim što je urađeno i što se planira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije