Učešće Vlade BPK u Programu javnih investicija Vlade FBiH

16.05.2016. 09:39 / Izvor: Federalna.ba
Učešće Vlade BPK u Programu javnih investicija Vlade FBiH

Adžem ističe da u BPK-u još uvijek nije riješena sanitarna deponija smeća, toplifikacija, problem otpadnih voda.

Vlada Federacije utvrdila je Program javnih investicija za period od 2016. do 2018. godine koji podrazumijeva realizaciju niza kapitalnih projekata na svim nivoima vlasti. Upravo ovaj program izazvao je polemiku u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde. Na temelju odgovora na zastupničko pitanje koje je dobio od Federalnog ministarstva finansija, zastupnik u Federalnom parlamentu Dževad Adžem tvrdi da Vlada BPK-Goražde nije kandidovala nijedan projekt za Program javnih investicija. U Kantonalnoj vladi tvrde suprotno.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Dževad Adžem kaže kako je bio šokiran saznanjem da Kantonalna vlada nije aplicirala ni s jednim projektom u okviru Programa javnih investicija za period 2016-2018. godina. "Taj program je 'težak' preko 10 milijardi maraka, u njega je ušlo 85 projekata, od čega 35 novih, ali nijedan s područja BPK–Goražde", dodaje Adžem.

U Vladi tvrde kako to nije tačno jer u okviru projekata za Program javnih investicija koje kandidira federalni nivo vlasti nalaze se i oni projekti koji se tiču BPK-Goražde. Riječ je o projektima modernizacije magistralnih cesta te sanacija Mosta žrtava genocida.

Adžem ističe da u BPK-u još uvijek nije riješena sanitarna deponija smeća, toplifikacija, problem otpadnih voda.

Međutim, premijer kaže kako je na sjednici od 15. aprila ove godine Vlada kandidirala upravo ove projekte o kojima Adžem govori. Riječ je o projektima izgradnje regionalne sanitarne deponije Trešnjica u Goraždu, fekalne kanalizacione mreže u Ustikolini, sistema primarne kanalizacione mreže i postrojenja za naselja Prača i Hrenovica, kao i o projektu izgradnje magistralne ceste Hrenovica - prevoj Hranjen - Goražde. I pored toga, dodaje premijer, program Javnih investicija ne garantuje realizaciju kandidiranih projekata.

Po svemu sudeći ova polemika rezultat je razlike u terminima odgovora Federalnog ministarstva finansija i kandidiranja projekata. Naime, poslanik Dzevad Adžem odgovor na poslaničko pitanje koji je napisan 1. aprila dobio je prije nekoliko dana, a projekti su, kako kažu iz Vlade BPK-Goražde, kandidirani polovinom prošlog mjeseca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije