Unigradnja radi utopljavanje Općine Vogošća

14.08.2017. 15:28 / Izvor: Akta.ba
Unigradnja radi utopljavanje Općine Vogošća

U proteklim danima počelo je izvođenje radova na projektu utopljavanja zgrade Općine Vogošća.

U proteklim danima počelo je izvođenje radova na projektu utopljavanja zgrade Općine Vogošća. Vrijednost radova je 224.980,00 KM a izvode se u sklopu projekta "Zeleni ekonomski razvoj", odnosno njegovog dijela koji se odnosi na aktivnosti "Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo".

Radi se o nastavku saradnje Kantona Sarajevo i UNDP-a (Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH) u realizaciji pomenutog projekta u okviru kojeg će se u 2017.godini izvršiti energijska sanacija 4 nova javna objekta. Cilj je smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak kroz smanjenje potrošnje energije u javnim objektima, što dovodi do racionalizacije troškova za potrošnju energije i uštede budžetskih sredstava.

Radovi podrazumijevaju termoizolaciju vanjskih zidova, sanaciju i termoizolaciju krova, zamjenu dotrajale i vanjske stolarije s novom energetski efikasnom stolarijom.

Izvođač radova je firma "UNIGRADNJA" doo Sarajevo, a rok za završetak je 80 kalendarskih dana.

Projekat se realizira sredstvima Kantona Sarajevo – Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša sa 81.540,00 KM, UNDP-a sa 74.875,00 KM i Općine Vogošća sa 68.565,00 KM. Kroz projekt "Zeleni ekonomski razvoj – Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo" samo u prošloj godini sanirano je sedam objekata javnih ustanova, od čega dva na području Vogošće – Osnovna škola "Mirsad Prnjavorac" i Dom zdravlja Vogošća, što je rezultiralo značajnim finansijskim i energetskim uštedama.

U prethodnom periodu kroz druge projekte utopljene su i ostale tri osnovne i srednja škola u Vogošći, pa je na ovaj način završen proces utopljavanja svih školskih objekata na području općine Vogošća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije