Uskoro prvi temelji fabrike u poslovnoj zoni "Kreka"

26.05.2017. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Uskoro prvi temelji fabrike u poslovnoj zoni 'Kreka'

Vijeće je usvojilo Nacrt regulacionog plana prostorne cjeline ”Kreka” i Odluku o provođenju tog Plana.

Tuzlanska Poslovna zona „Kreka“ o kojoj se posljednje dvije godine intenzivno govori i u koju je uloženo već više od milion KM, još uvijek djeluje imaginarno za većinu građana. Iako podsjeća tek na raskrčenu parcelu koja se prostire duž korita rijeke Jale, kompletna komunalna infrastruktura završena je, a najkasnije za dva mjeseca trebali bi biti iskopani prvi temelji.

"Znači zainteresovano je pet firmi po pet lokaci da dobije, traže duplo više zemljišta nego što mi momentalno raspolažemo. Ali to je dobra stvar, jer znači da će ovaj pilot projekat da uspije. Da će to biti jedna prava stvar", izjavio je Mensur Alić, vijećnik Tuzlanske alternative, prenosi RTV Slon.

Vijeće je usvojilo Nacrt regulacionog plana prostorne cjeline ”Kreka” i Odluku o provođenju tog Plana, prema kojem bi u prvoj fazi trebala početi izgradnja prvih pet objekata. U drugoj fazi očekuje se rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i rasčišćavanje drugog dijela prostorne cjeline koja obuhvata dio postojećeg naselja Kreka. Pred vijećnicima bi se na sljedećoj sjednici trebao naći i regulacioni plan „Drežnika“ koja otvara mogućnost za novih 50 lokacija.

Tuzla uskoro dobija „Centar za kulturu“. Vijećnici su dali saglasnost da se Međunarodna galerija portreta i Dom mladih spoje u jednu. No, tražili su također da se u rebalans Budžeta uvrsti novac za sanciju tih objekata, kao i za eventualno zapošljavanje kadra koji nedostaje za normalno funkcionisanje buduće ustanove.

"Sinergijom ove dvije ustanove postići će se mnogo na polju kulture, a posebno ispunjavanje potreba mladih kada je Tuzla u pitanju. Pored ekonomskih pokazatelja koji su evidentono ukazali da se radi o smanjenju troškova, dosta će se i organizaciono popraviti situacija", kazao je Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Tuzla.

Pred vijećnicima se našao i Izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prva tri mjeseca ove godine koji je usvojen, a kako je pojasnila Suada Isaković, šefica Službe za budžet i finansije grada Tuzla, u poređenju sa istim periodom predhodne godine Budžet je veći za čak 40 %.

"Razlog tome je uplata za dodjeljeno gradsko – građevinsko zemljište od 3,9 miliona KM,  koje je uticalo na tako veliki rast prihoda, tako da već je služba za komunalne poslove napravila plan svojih nabavki. To su razni projekti iz oblasti toplifikacije, vodosnabdijevanja, puteva, radi se isključivo o komunalnoj infrastrukturi", kazala je Suada Isaković, šefica Službe za budžet i finansije Tuzla.

Najveći dio tih sredstava trebao bi biti usmjereno u toplifikaciju grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije