Utvrđen Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj

12.05.2017. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj

Regulacijskim planom prvenstveno će se voditi računa o nacionalnim spomenicima koji se na tom području nalaze.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.

"Sastavni dio ovog dokumenta je i plan upravljanja ovim područjem, koji bi trebao doprinijeti kvalitetnom upravljanju u smislu zaštite i unapređenja ukupne ambijentalne cjeline", izjavio je na konferenciji za novinare savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović.

Napomenuo je kako je regulacijskim planom predviđena i sanacija i rekonstrukcija objekata koji ne spadaju u taj prostor i koji su rađeni bez bilo kakve prateće dokumentacije, odnosno njihovo prilagođavanje planskim opredijeljenima.

Budući da se povijesno jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije.

Regulacijskim planom prvenstveno će se voditi računa o nacionalnim spomenicima koji se na tom području nalaze, i to Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju s pokretnim naslijeđem i, djelomično, prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa obitelji Velagić.

Centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja.

Međutim, taj je dio izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet. Na objektima se mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze s autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja i zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled.

Antunović je napomenuo kako je regulacijskim planom predviđeno i uređenje prometne infrastrukture te zaštita tog područja od bilo kakvih drugih negativnih utjecaja, a sve kako bi se taj prostor stavio u funkciju razvoja turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije