Velike šanse da Rijad finansira zajednički projekat BiH i Srbije

31.01.2017. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Velike šanse da Rijad finansira zajednički projekat BiH i Srbije

Tokom sastanka razgovarano je o odnosima Kraljevine Saudijske Arabije sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Drugog dana zvanične posjete zajedničke delegacije zvaničnika i privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u dvorcu Al Jemama u Rijadu upriličen je susret sa slugom Dva sveta harema kraljem Selmanom bin Abdulaziz Al Saudom.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, dok je na čelu delegacije Srbije potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Tokom sastanka razgovarano je o odnosima Kraljevine Saudijske Arabije sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, te mogućnostima za njihovo unaprijeđenje i jačanje, naročito na trgovinskom i ekonomskom planu.

Postoje velike šanse da Saudijska Arabija finansira jedan zajednički infrastrukturni projekat Srbije i Bosne i Hercegovine - rekao je danas u Rijadu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

"Ovo je bila vrlo uspješna posjeta naročito nakon danas kada su na velikom biznis forumu predstavljene bh. kompanije. Kruna je današnji prijem i kod kralja Sauda kojeg je posebno oduševila ideja da potpredsjednik Vlade Srbije Ljajić i ja nastupimo zajedno sa dvije državne i privredne delegacije. Interesovao se za prilike u našim zemljama, a posebno je istakao namjeru i izrazio spremnost da podrži infrastrukturni projekt na Drini putem Saudijskog fonda za razvoj koji će povezivati BiH i Srbiju. Vrlo brzo ćemo predložiti jedan takav projekt",  kazao je Šarović, prenosi Avaz.ba.

Sa njim je na sastanku sa saudijskim kraljem bio i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Ostaje da se mi dogovorimo koji će to projekat biti i da onda apliciramo kod Saudijskog fonda za razvoj, gdje postoje velike šanse da dobijemo sredstva za realizaciju tog projekta", rekao je Ljajić.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije