Vode Srpske i španski Ocide potpisali ugovor vrijedan 9,3 miliona eura

06.02.2017. 07:57 / Izvor: SRNA
Vode Srpske i španski Ocide potpisali ugovor vrijedan 9,3 miliona eura

Javna ustanova "Vode Srpske" potpisala je ugovor vrijedan 9.378.000 eura sa konzorcijumom koji predvodi španska kompanija "Oside".

Javna ustanova “Vode Srpske” potpisala je ugovor vrijedan 9.378.000 eura sa konzorcijumom koji predvodi španska kompanija “Oside” (OCIDE Construccion S.A.) za kapitalni projekat sanacije crpnih stanica u Republici Srpskoj.

Direktor “Voda Srpske” Milan Kikić rekao je novinarima da će biti rekonstruisano 19 crpnih stanica i pet ustavnih građevina u slivu rijeke Save u Republici Srpskoj, od Novog Grada do Bijeljine.

On je istakao da je ovo početak realizacije najznačajnije i najsloženije mjere iz projekta Hitne pomoći zaštite od poplava koji se finasira iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB) u vrijednosti od 55 miliona eura.

“Izvršiće se rekonstukcija građevinskog, elektro i mašinskog dijela crpnih stanica, u okviru čega je rekonstrukcija 52 agregata, od kojih će 17 biti zamijenjeni novim”, istakao je Kikić.

Prema njegovim riječima, na međunarodnom tenderu za ovaj projekat učestvovalo je sedam ponuđača iz šest evropskih zemalja, a ponuda firme “Oside” je bila najpovoljnija, sa rokom od dvije godine za izvođenje radova.

Kikić je rekao da realizacija projekta počinje iz Bijeljine gdje će biti rekonstruisane četiri crpne stanice i četiri ustavne građevine.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je novinarima da će do 2020. godine u Republici Srpskoj biti ukupno uloženo 200 miliona maraka u sistem odbrane od poplava.

On je rekao da će kroz projekat Hitnih mjera biti urađeno 25 kilometara Savskog nasipa i sanirano 30 kilometara ovog nasipa gdje su se pojavila klizišta.

Prema njegovim riječima, biće uređeno 180 kilometara kanalske mreže, regulisano 15 kilometara riječnih tokova i 15 kilometara sanacije ruševnih obala koje su ugrožavale urbane dijelove naselja.

Stojanović je dodao da resorno ministarstvo upravlja i drugim velikim projektima zaštite od poplava kao što su projekti koje finansira Fond solidarnosti Republike Srpske sa uloženih 27 miliona maraka za sanaciju vodoprivrednih objekata, kao i projekat izgradnje drinskog nasipa vrijedan 24 miliona maraka koji je u fazi raspisivanja tendera za prvu fazu izgradnje nasipa.

“Ministarstvo je uspjelo da izlobira i grant sredstava od 20 miliona eura preko IPA 2014 čime će se finansirati mjere na sanaciji rijeke Janje u bijeljinskom naselju Janja i u Ugljeviku, kao i mjere u Zvorniku i Bratuncu”, rekao je Stojanović.

Predstavnik španske kompanije Rafael Kaskado najavio je na svečanosti potpisivanja ugovora sa “Vodama Srpske” da će se truditi da u realizaciji projekta angažuje i domaće kompanije i da se početak radova na terenu očekuje do juna ove godine.

Direktor Predstavništva EIB za zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je novinarima da je ova banka EU u posljednjoj deceniji odobrila finasiranje dvije milijarde eura za projekte u BiH.

Prema njenim riječima, 2011. godine je sa Vladom Republike Srpske potpisan ugovor na 55 miliona eura koji se uspješno realizuje, a za projekte izgradnje i sanacije objekata za odbranu od poplava do sada je isplaćeno 30 miliona eura po ovom ugovoru, dok će 25 miliona eura biti isplaćeno u naredne dvije i po godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije