Za aerodrom u Bihaću više nema izgovora

05.06.2017. 13:04 / Izvor: Oslobođenje
Za aerodrom u Bihaću više nema izgovora

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić boravio je u Unsko-sanskom kantonu.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić boravio je u Unsko-sanskom kantonu, gdje je u Gradskoj upravi Bihaća potpisao ugovor sa Elvedinom Sedićem, direktorom JP Aerodrom Bihać o prijenosu sredstava kapitalnog transfera za Javno preduzeće Aerodrom Bihać.

Ugovorom su osigurana sredstva od dva miliona KM, a prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, dodijeljena sredstva konačno su potvrda da ovaj dio Bosne i Hercegovine nije zaboravljen. Gradonačelnik je pritom zahvalio federalnoj Vladi i ministru Šemsudinu Dediću iz Bihaća, koji je sa kolegom ministrom Denisom Lasićem pomogao pri osiguravanju sredstava za aerodrom u Bihaću.

Privremeni prelaz

Ovim činom konačno su se stvari pomakle sa mrtve tačke kada je riječ o aerodromu u Bihaću. Podsjećamo, za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića (SDA), pokrenuta je ova priča te se nekoliko godina čekalo na njenu realizaciju.

Predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića su Gradsko vijeće i uprava Bihaća na godišnjici grada proglasili počasnim građaninom upravo i najviše zbog najavljenog projekta izgradnje aerodroma, ali pošto te godine nisu naznačena sredstva za Bihać, bivši gradonačelnik Galijašević je odbio da sa Izetbegovićem postavlja kamen temeljac za projekt kojem nisu osigurana sredstva. Na sreću po Bihać, ispostavilo se da bi od predizbornih priča nešto i moglo biti, mada su rijetki bili stanovnici grada na Uni koji su vjerovali da će se to desiti.

Ministar Lasić, gradonačelnik Fazlić i direktor Sedić obišli su i samu lokaciju u Golubiću, gdje se planira gradnja aerodroma. Federalni ministar prometa mogao se uvjeriti da negativni komentari kako u Bihaću postoji samo livada nisu istiniti.

Sportski aerodrom Golubić se nalazi 3,2 kilometra jugoistočno od grada Bihaća i tokom sezone često se koristi. Posjeduje travnatu poletno-sletnu stazu, dimenzija 1.200 puta 60 metara. Staza je stabilisana i osposobljena za prihvat zrakoplova maksimalne težine na polijetanju do 5.700 kilograma. Nadmorska visina aerodroma je 226 metara. Za letove koji dolaze van naše zemlje organiziran je privremeni granični prijelaz, u periodu od jula do oktobra svake godine, te se može doletjeti iz bilo kojeg dijela Europe uz prethodnu najavu 24 sata prije polijetanja. Na aerodromu postoji benzinska pumpa, gdje je moguće nabaviti avionski benzin.

Putevi i dozvole

Naravno, sve to je dobro i kvalitetno u rangu sportskog aerodroma, ali za prijem i onih najmanjih čarter-letova trebaće se čekati par godina uz konstantnu izgradnju.

- Kao što je predviđeno odlukom o dodjeli izdvajanja Vlade Federacije u koordinaciji federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, sredstva će prvenstveno biti uložena u infrastrukturu samog aerodroma, izgradnju pristupnih puteva, izradu onih još neophodnih dozvola i tako dalje, čime ćemo stvarati osnovu za daljnji razvoj samog aerodroma, kazao je Elvedin Sedić, direktor JP Aerodrom Bihać.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, obezbijeđena sredstva od dva miliona KM bit će utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM), izmještanje sadašnjih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta, dozvola i licenci (200.000 KM).

Kako je istakao resorni ministar Denis Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj avioinfrastrukture u Federaciji BiH. On je naglasio da je jedan od prioriteta resornog ministarstva ulaganje u avioinfrastrukturu FBiH, s ciljem poboljšanja usluga prometa putnika, odnosno kako bi aerodromi u ovom entitetu bili što konkurentniji zračnim lukama okruženju i regiji.

Potpisujući ugovor, direktor Aerodroma je naglasio da su dva miliona maraka značajan korak u smjeru podizanja privredne i turističke aktivnosti u USK-u, budući da, ističe Sedić, ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja.

Dobra osnova

- Zahvalan sam gospodinu Lasiću, ministru prometa i komunikacija, s kojim sam potpisao ovaj konkretni ugovor o sredstvima pomoći za aerodrom u Bihaću. To je ono o čemu smo pričali posljednjih mjeseci i godina u Bihaću. Vlada Federacije je na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela ovakvu odluku i mi sada pristupamo početku realizacije ovoga svega. Trudimo se i dalje da od toga ne pravimo neku preveliku pompu, da od toga ne pravimo priče, nego da što prije pristupimo konkretnom poslu zbog kojeg smo i dobili ovih dva miliona maraka. Postoje tačno projekti koji su predviđeni visinom budžeta, tako da odgovaraju ovom iznosu, a sve to samo će biti osnova za početak razvijanja Aerodroma u Bihaću, kao što bi realizacija tog projekta mogla biti osnova da se ulaže u grad Bihać u širem kontekstu. A sigurno će biti osnova da ulažemo u aerodrom i mi i Federacija i dalje, pa čak i da se možda stvore uslovi za druge oblike stranog investiranja, naglasio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

A već naredne godine treba uslijediti i nova tranša za Bihać, ne manja od ove, te ga je Vlada stavila u rang sa aerodromima u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Naravno, u spomenutim gradovima Vlada Federacije izdvaja i mnogo više novaca, za proširenja novih pista, hangare, jer su to preduzeća koja dugi niz godina rade šireći kapacitete. U Bihaću je sve to na početku.

Naravno, gradske vlasti prvo treba da odluče kakav aerodrom bi bio realan, sa koliko kapaciteta, kako bi se na osnovu toga završilo projektiranje. Ono što je najvažnije, sredstva za početak su osigurana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije